Wat is de Tong Tong Fair?
Wat is het Tong Tong Festival?
Wat doet Stichting Tong Tong?
Wat is een tong-tong?
Waarom hebben jullie je naam gewijzigd?
Waarom de naam Tong Tong Fair?
Waar komen de standhouders vandaan?
Wat wordt er zoal verkocht op de Grand Pasar en in het Indonesië-Paviljoen?

Wat is de Tong Tong Fair?

De Tong Tong Fair in Den Haag (sinds 1959) is het grootste Indische (= Euraziatische) festival ter wereld. Het is een zinnenprikkelende drie-eenheid van een cultureel festival, beurs en eetfestijn samen, in een archipel van tenten. Op de Tong Tong Fair wordt de vermenging van Oost en West in al haar variëteiten beleefd. Het evenement bestaat uit de Grand Pasar (de beroemde Oost-West-beurs), het Indonesië-Paviljoen (met standhouders uit Indonesië) en de Eetwijk (met tientallen Aziatische restaurants en waroengs). Het theaterprogramma heet Tong Tong Festival. Het vindt plaats in diverse thematheaters en een apart paviljoen voor tentoonstellingen.
Terug naar boven

Wat is het Tong Tong Festival?

Het Tong Tong Festival is de naam van het culturele programma dat in diverse thematheaters en een paviljoen voor tentoonstellingen plaatsvindt op de Tong Tong Fair in Den Haag. De programmeurs nemen de vermenging van de oosterse en westerse cultuur als uitgangspunt voor een modern en origineel programma. De Indische cultuur, een van de oudste mengculturen van de wereld, is hun leidraad. Kernbegrippen verder zijn ‘traditie’ en ‘vernieuwing’.
Terug naar boven

Wat doet Stichting Tong Tong?

Stichting Tong Tong bewaakt de culturele formule van de Tong Tong Fair. Het is de oudste Indische culturele instelling van Nederland. Haar doelstelling is het stimuleren van de Indische cultuur en het bevorderen van de kennis over Indische mensen en hun (cultuur-)geschiedenis. Belangrijkste middel daartoe is het organiseren van het Tong Tong Festival op de jaarlijkse Tong Tong Fair.
Terug naar boven

Wat is een tong-tong?

Een tong-tong is een uitgeholde boomstam die in Indonesië wordt gebruikt als alarmklok en seininstrument. Het ritme van de slagen geeft aan welk bericht het betreft. De organisatie van de Tong Tong Fair wil ermee zeggen: ‘Kom samen en geef de Indische cultuur door.’
Terug naar boven

Waarom hebben jullie je naam veranderd?

In 2008, bij de 50e Pasar Malam Besar, maakten we de nieuwe naam Tong Tong Fair bekend. We wilden duidelijk maken dat de Tong Tong Fair een uniek evenement is vanwege haar oorsprong, karakter en doelstelling. Toen we in 1959 de eerste ‘Pasar Malam Tong-Tong’ organiseerden, waren we de enige ‘pasar malam’. We hebben destijds geprobeerd de naam officieel te deponeren maar dat werd afgewezen. Tegenwoordig zijn er meer dan honderd pasar malams en veel van deze evenementen hebben niets (meer) met de Indische cultuur te maken.
Zowel onze geschiedenis (sinds 1959) als de programmakeuzes die wij maken, zijn uniek. Aangezien onze oude naam juist niet uniek was, hebben we in 2008 gekozen voor de onderscheidende eigen naam Tong Tong Fair.

De Tong Tong Fair is niet alleen van oudsher dé ontmoetingsplek van Indisch Nederland, daarnaast besteden we veel aandacht aan kennisoverdracht. Dat doen we door middel van tentoonstellingen in het Cultuurpaviljoen en de themaprogramma’s van het Tong Tong Festival. Vooral het Bibit-Theater (voor gesproken woord) heeft een educatief en informatief karakter. Er zijn hier elke dag programma-items. Alles wat je niet leerde op school over de Indische cultuurgeschiedenis, leer je hier. Maar ook buiten de theaters, in de wandelgangen, bij de standhouders, leer je veel. De Tong Tong Fair is een jaarboek van de Indische cultuur.
Daarnaast vinden we het belangrijk om aandacht te geven aan de hedendaagse Indonesische cultuur. Zo nodigen we elk jaar bekende schrijvers en Indonesische podiumkunstenaars uit. In 2013 hebben we bijvoorbeeld Waldjinah te gast, de koningin van de krontjong, en Balawan, een van de beste jazzgitaristen van Indonesië.
Ook programmeren we veel hawaiian muziek en dans en rock ‘n roll. Indische jongens (The Tielman Brothers) introduceerden de rock-‘n’-roll in Nederland. Hawaiian muziek en dans was zeer populair in Nederlands-Indie (klik op de links als je meer wilt lezen).

Ons bijzondere podiumprogramma is niet onopgemerkt gebleven. De Tong Tong Fair staat vermeld in de prestigieuze Rough Guide to Worldmusic, internationaal aanvaard als de meest gezaghebbende publicatie over wereldmuziek. Ons motto is ‘de beste mix van Oost en West’. We nodigen artiesten uit om samen programma’s te maken. De Tong Tong Fair is een feest van ontmoeting van Oost en West.

We merken dat, sinds we onze naam hebben veranderd, mensen onze doelstellingen veel beter begrijpen.
Terug naar boven

Waarom de naam Tong Tong Fair?

De naam verwijst naar de oorsprong van ons evenement in de Tong Tong-beweging die rond het tijdschrift Tong-Tong van de Indische schrijver, journalist en activist Tjalie Robinson ontstond. Samen met Mary Bruckel-Beiten was hij initiatiefnemer van de eerste Pasar Malam Tong-Tong. Ook Stichting Tong Tong en de Indische Kunstkring Tong-Tong zijn voortgekomen uit die Tong Tong-beweging.
Bovendien waren wij al decennia lang in Indonesië bekend als Tong Tong Fair.
Terug naar boven

Waar komen de standhouders vandaan?

De standhouders komen uit Nederland, Indonesië, Vietnam, Maleisië enz. In de jaren ’60 en ’70 kwamen de standhouders uit Nederland en was de Tong Tong Fair een ‘huishoudbeursje in tropische sferen’. Wil je weten hoe dat zit? Volg dan deze link. Tegenwoordig komen veel standhouders of hun producten uit Zuidoost-Azië. Zo wordt de doerian, die stekelige sterk ruikende vrucht met de omvang van een rugby-bal, speciaal voor de Tong Tong Fair geïmporteerd uit Thailand.
Terug naar boven

Wat wordt er verkocht op de Grand Pasar en het Indonesië-Paviljoen?

… een schat aan hebbedingen, van oleh-oleh (cadeautjes) voor de thuisblijvers tot antieke pronkstukken. De een presenteert er het resultaat van zijn recente inkopen in Zuidoost-Azië, de ander reist vanuit dit continent naar de Tong Tong Fair. Er zijn cadeautjes van een euro tot verborgen schatten van honderden euro’s. Je gaat nooit met lege handen naar huis. Productgroepen die je ontmoet: lifestyle, wellness, huis en interieur, sieraden, kleding en textiel, speelgoed, antiek, kookgerei. Kijk hier naar een impressie.
Terug naar boven