Heet, heter, heetst: leer zelf sambal maken

Lombokjes_web

Op de Tong Tong Fair vind je tientallen soorten sambal. De smaken verschillen, maar de basis is altijd lombok. De heetste soort is sambal gledek (hete bliksem in het Javaans), gemaakt van de adjoema-peper. De Sambalshop in de Eetwijk maakte vorig jaar een Top 5 van populaire sambals:

  1. peteh xtra
  2. gledek
  3. saigon
  4. rujak
  5. djahe

Op donderdag 23 mei 2013 leert Chyco Brouwer in de Kookstudio (locatie: Bengkel) hoe je zelf sambal maakt. Maximaal 15 mensen kunnen meedoen. Je kunt je inschrijven bij de balie van Stichting Tong Tong in het Cultuurpaviljoen. Je betaalt een bijdrage voor de ingrediënten van € 3,50.

Nablussen

Te veel lombokjes gebruikt? Es tjendol (frisse klappermelk met bruine suiker en groene gelatinebolletjes), es kelapa moeda (zoet drankje met stukjes kokosnoot) en es sjanghai (schaafijs met vruchten en dikke zoete melk) zijn heerlijke blusmiddelen. Ook van ramboetan, ananas en mangga word je weer lekker koel. Lees hier over tropisch fruit.