De Indische keuken, een eeuwenoude mengkeuken van Oost en West

Deze expositie was te zien op de Tong Tong Fair in 2011, 2012 en 2013

De Indische keuken is een van de oudste fusionkeukens van de wereld. Stichting Tong Tong maakte de keuken onderwerp van een tentoonstelling in het Cultuurpaviljoen van de Tong Tong Fair. De tentoonstelling is een soort ‘vaste opstelling’ die drie jaar achtereen blijft staan, met steeds een nieuwe aanvulling. In 2011 was het eerste deel te zien, in 2012 was informatie over het ontstaan de rijsttafel toegevoegd, met videofilmpjes over technieken uit de Indische keuken. In 2013 was het laatste deel van dit culinaire drieluik te zien.

Indische identiteit

Juist omdat de Indische keuken zo’n centrale rol inneemt in de Indische identiteit van ook de tweede en derde generatie, is het jammer dat de kennis van de geschiedenis en de eigenheid van de Indische keuken steeds vaker hiaten vertoont. Het was de aanleiding voor een expositie over deze intrigerende mengkeuken.

De tentoonstelling beschreef de Indische keuken en Indische eetcultuur maar vertelt ook de ontstaansgeschiedenis, die zo nauw verbonden is met de Indische geschiedenis en de gemengde groep Nederlanders uit Indië. De Indische geschiedenis is de (deels onbekende) Nederlandse koloniale geschiedenis, met pre-Nederlandse wortels tot in het Portugese en Chinese tijdperk van de handel en ontdekkingsreizen. Uiteraard loopt die geschiedenis door tot na de onafhankelijkheid van Indonesië, met de repatriëring en de tijd van het settelen in Nederland.

Proeven in de Eetwijk

Het mooie is dat de Eetwijk van de Tong Tong Fair en de expositie in het Cultuurpaviljoen elkaar optimaal aanvullen. Bezoekers van de Eetwijk konden na de bestudering van de expositie, met hun nieuwe kennis paraat, wellicht andere keuzes maken uit de menukaarten van de restaurants. En bezoekers van de expositie konden op een steenworp afstand in de Eetwijk zelf de vers gemaakte exemplaren proeven van wat anders alleen een foto of recept was gebleven.

De Indische keuken leeft!

Stichting Tong Tong maakt al sinds de vroege jaren negentig tentoonstellingen over aspecten van de Indische cultuur en cultuurgeschiedenis, zoals de kleding, het Indische woonhuis in Indië en Nederland, en de njai – oermoeder van de Indo’s. Een ‘dagelijks’ onderwerp wordt gebruikt als raam op de geschiedenis en op dat wat het Indische zo typeert, zoals de raciale, culturele en sociale gemengdheid van de Indische groep en cultuur. Maar ook de identificatie met en de invloed vanuit het westen en de vertrouwdheid met allerlei oosterse verschijnselen. In de onderzoeksfase hebben we vaak een beroep gedaan op de bezoekers van de Tong Tong Fair (Pasar Malam Besar): stuur uw brieven en foto’s en vertel ons over uw ervaringen! Meer dan honderd mensen stuurden post.

Eet u wel eens Indisch? “Ja, zeker drie keer per week, soms vaker. Als er iemand in de familie gestorven is, dan moet ik wel Indisch eten, het is dan zoiets als een troost.” (Vrouw, 69 jaar)

Welke gebruiken, rituelen, taboes, rondom het bereiden en nuttigen van eten beschouw je als typisch Indisch? “Nasi kuning voor feestelijke gelegenheden, bami voor een lang leven, als een lepel valt krijg je vrouwelijk bezoek, vork mannelijk, mes ruzie.” (Man, 42 jaar)

Steun Stichting Tong Tong

Stichting Tong Tong si de oudste culturele Indische organisatie van Nederland. Wil je meer weten over haar doelstellingen en misschien wel donateur worden? Kijk dan op de eigen website van Stichting Tong Tong.