Thema: Banda

Erfgoed op Banda, Molukken

Banda staat dit jaar flink in de belangstelling omdat het 350 jaar geleden is dat in 1667 de Vrede van Breda werd gesloten. Het Tong Tong Festival besteedt hier aandacht aan in lezingen en een dansvoorstelling.

De Vrede van Breda maakte een einde aan de Engels-Nederlandse oorlog die onder andere ging over de controle van de zee en de internationale handel. In ruil voor het huidige Manhattan (VS), dat destijds in Nederlandse handen was, gaven de Engelsen hun aanspraken op het nootmuskaatrijke Banda-eiland Run (en Suriname) op. Op de nootmuskaatplantages (de zogeheten perken) die werden aangelegd nadat Jan Pieterszoon Coen een groot deel van de oorspronkelijke bevolking had verjaagd, gedood of in slavernij had afgevoerd, werkten tot 1860 slaven die overal vandaan kwamen.

De forten, woningen en perken op Banda verkeren voor een belangrijk deel in slechte staat, maar zijn getuigen van een verleden waarin Banda in het middelpunt van de internationale handel en politiek stond. De perkeniers (verbouwers van nootmuskaat) hebben ook in Nederland sporen achter gelaten. Zo stonden in Amsterdam twee grote stadsvilla’s, Banda en Neira genaamd, gebouwd door een rijke perkeniersfamilie.

Historicus Wim Manuhutu vertelt hoe hot geschiedenis en erfgoed op Banda zijn en gaat ook in gesprek met Rick van den Broeke, familie van de perkeniers Van den Broeke.

Waar, wanneer

Tong-Tong-Theater, 1 juni

Dansvoorstelling Banda

In het kader van 350 jaar Vrede van Breda is vanaf 1 juni de voorstelling The Golden Fruit te zien in diverse VOC-steden door het land. Michael Sastrowitomo (o.a. Scapino & Internationaal Dans Theater) danst naast Soetkin Jacobs (o.a. Internationaal Dans Theater) en Christoph Eberl (Danshuis Haarlem) in een choreografie van Ubit Iskandar.

In The Golden Fruit wordt de grote invloed van Indonesische dans op westerse Klassiek Ballet onderzocht. Culturele uitwisseling gebeurde aan het Franse hof in de tijd dat Louis XIV onderhandelaar was tussen de Nederlanders en de Britten in de Vrede van Breda. Daarbij werden de Indonesische Banda-eilanden verruild voor Manhattan en kregen de Nederlanders het monopolie op nootmuskaat.

Tijdens het Tong Tong Festival zal een speciaal voor het Tong-Tong-Theater aangepaste versie te zien zijn met uitleg van de maker Ubit Iskandar en dansers. In een workshop in de Bengkel gaat Iskandar bovendien in op haar bewegingsvocabulaire.

Synopsis dansvoorstelling Banda

De dansvoorstelling vertelt het verhaal van twee mannen uit twee werelden in strijd met elkaar om het bezit van nootmuskaat. Maar tijdens de wrijving van twee culturen en door liefde voor dezelfde vrouw vinden ze hun gezamenlijke historie. In de voorstelling wordt zowel traditionele gamelan als moderne muziek gebruikt.

Waar, wanneer

Tong-Tong-Theater, 1 juni

Over choreograaf  Ubit Iskandar

Ubit Iskandar startte haar danscarrière op Codarts. Na haar werk als danser begint zij in 1993 als choreograaf in het Melkwegtheater. Vanaf deze periode legt Iskandar zich toe op het verbinden van Indonesische dans en moderne dans. Haar laatste werken zijn Cafe con Leche 2013-ACTS die onder meer speelde op festival Bilbao, 2010 Your Body is your Home en Ancient Memories uit 2011. Tevens is zij actief als docente dans aan de theateropleiding Selma Susanna.