• Indische tuin
    en Botanische Tuin Delft

Exotische planten, bomen en bloemen tropische tuin

In de Entree van de Tong Tong Fair is de Indische tuin, met de voorgevel van een koloniaal woonhuis, een geliefde fotolocatie. Aangezien de Botanische tuin van de TU Delft dit jaar honderd jaar bestaat, zal de jarige hortus onze ‘eigen’ Indische tuin aankleden met bijzondere bomen en planten. Bob van Ursum vertelt over de geschiedenis van de Botanische Tuin TU Delft.

De geschiedenis van de Botanische Tuin TU Delft is nauw verbonden met de landbouw in Nederlands-Indië. In de periode 1880 – 1910 nam de wetenschappelijke belangstelling voor de tropische landbouw sterk toe. Met de botanische tuin in Buitenzorg (nu Bogor) als middelpunt van een netwerk van proefstations, verrichtten wetenschappers onderzoek naar de verbouw van koffie, thee, suiker, tabak, rubber en andere inheemse gewassen.

Ook in Delft werd onderzoek gedaan. In speciale kassen groeiden subtropische en tropische gewassen zoals kokospalm, oliepalm, dadelpalm, rijst, suikerriet, thee, kof e en kinabomen. Nog steeds staan in het hart van de botanische tuin in Delft kassen met tropische en subtropische planten, voornamelijk uit Azië.

In het Tong-Tong-Theater vertelt Bob Ursem van de TU Delft op 3 juni over de exotische geschiedenis van de tuin.

Wie een groene tropische herinnering mee naar huis wil nemen, kan in de Entree terecht voor tropische planten, bloemen en verse kruiden. Standhouder Win Boesrie kweekt de meeste planten speciaal voor de Tong Tong Fair.

Waar, wanneer

Tong-Tong-Theater, 3 juni 17.00 uur