Thema: Suriname

Ook Suriname hoorde net als Nederlands-Indië eens tot het  Koninkrijk der Nederlanden. Rond 1900 werden tienduizenden Javanen naar Suriname verscheept om daar te werken op de plantages. In een themaprogramma duiken we in deze geschiedenis.

Sporen van Java in de West. Lezing door Hariette Mingoen

Zaterdag 3 juni vertoont Filmhuis Den Haag i.s.m. het Tong Tong Festival de documentaire Jaji (Lotgenoten) over Surinaamse Javanen. Met de lezing van Hariette Mingoen, een week eerder, wordt enige historische context geboden. Hoe kan het bijvoorbeeld dat je in Suriname (of bij Surinaamse toko’s in Nederland) ook gado-gado, soto of andere dingen kunt eten/drinken die Indische mensen kennen van Indië/Indonesië? En hoe kan het dat ze in Suriname ook gamelanmuziek kennen en wayangvoorstellingen? Dat kun je alleen begrijpen als je de geschiedenis kent, als je weet hoe de Javanen in Suriname zijn terechtgekomen en wat hen later naar Nederland bracht.

Waar, wanneer

Tong-Tong-Theater,  28 mei.

Filmhuis Den Haag vertoont Jaji (Lotgenoten)

Filmhuis Den Haag presenteert in het kader van de Tong Tong Fair een speciale vertoning van Jaji (Lotgenoten). Tussen 1890 en 1939 werden ruim 33.000 Javanen van het toenmalige Nederlands-Indië verscheept naar Suriname om daar als contractarbeiders te werk te worden gesteld op de plantages. Wat is er gebeurd met hun nazaten (waarvan een groot deel ook in Nederland woont)?  Wat is er nog over van de Javaanse cultuur en tradities? Filmmaker Jeffrey Salimin maakte de documentaire Jaji (Lotgenoten). Te zien in Filmhuis Den Haag met aansluitend een Q&A met filmmaker Jeffrey Salimin.

Waar, wanneer

Jaji , film van Jeffrey Salimin. Zaterdag 3 juni, 16.00 uur. Aansluitend een Q&A met filmmaker Jeffrey Salimin. Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191, Den Haag. Kaartverkoop via de kassa van filmhuisdenhaag.nl. Op dinsdag 6 juni is in Filmhuis Den Haag alleen de film te zien (19.00 uur).

Djam Boekoe: Vraaggesprek met auteur Karin Amatmoekrim

In het werk van deze gevierde auteur staat vaak haar familie centraal. Deze kwam vanuit Java, Afrika en China naar Suriname en reisde soms door naar Nederland. Net als bij Indische Nederlanders maken slavernij, arbeidscontracten, kolonisatie, migratie en inburgering deel uit van haar familiegeschiedenis. Pamela Pattynama spreekt met de auteur over zelfbewustzijn, schrijven en familiegeschiedenis. De gemengde achtergrond van Indische en Surinaamse Nederlanders zal onderdeel uitmaken van het gesprek.

Waar, wanneer

Tong-Tong-Theater, 2 juni

Petruk,  wayang kulit-voorstelling

Donovan van de Korput is een jonge dalang uit Nederland, met Surinaams-Jaanse roots. Hij speelt wayang kulit, begeleid door live gamelan van Witing Kelapa. Petruk is een van de punakawan, narren in het wayangspel. Hij is mager en heeft een dik buikje. Op zijn gezicht prijkt een lange neus. Hij is dom en pessimistisch. Zijn broer Nala Gareng haalt altijd streken met hem uit. In dit verhaal is Petruk in Nederland tijdens de crisis. Steeds meer mensen leven in armoede. En Petruk wil iedereen die bij hem aanklopt te eten geven. Maar hij kan niet iedereen helpen. Op zoek naar voedsel gaat hij op jacht in het bos. (Hij is dus een soort Robin Hood) Hij weet niet dat je in Nederland niet zomaar altijd mag jagen…

De lessen uit dit wayangspel
Als je niet weet of iets mag, moet je het sowieso niet doen.
Als je anderen wilt helpen, moet je niet vergeten ook aan jezelf denken.

Deze voorstelling is in het Nederlands, extra leuk en interessant voor kinderen dus.
Gamelangroep Witing Kelapa begeleidt de voorstelling.

Waar, wanneer

Tong-Tong-Theater. 4 juni