• Muziekgeschiedenis:
    Jazz Concerto van Lud van Zele
    (1932-1938)

Met de uitvoering van dit muziekstuk wordt geschiedenis geschreven. Mis het niet!

Henk Mak van Dijk & Galloway Big Band spelen herontdekt Jazz Concerto van Lud van Zele

In een themaprogramma duikt het Tong Tong Festival 2017 in de wereld van de jazz, met o.a. de opvoering van een herontdekt jazzconcert voor piano solo en klein jazzorkest, in de jaren 1932-1938 geschreven door de Indische componist Lud van Zele. De uitvoering van deze Gershwinachtige wereldprimeur vindt plaats op 4 en 5 juni op het Tong- Tong-Podium van de 59e Tong Tong Fair in Den Haag.

De invloed van jazz, met name uit Amerika, op de populaire cultuur in Nederlands-Indië was groot. Na de Eerste Wereldoorlog verspreidde jazz zich als nieuw genre vanuit Batavia over de hele archipel. Daar schreef de jonge pianist/componist Lud van Zele zijn Jazz Concerto for Piano with small Jazz Orchestra. De eerste delen dateren uit 1932, het laatste deel uit 1938. Het concert beleefde slechts één uitvoering, in Malang.

Tachtig jaar later vond pianist Henk Mak van Dijk dit stuk – compleet met uitgeschreven orkestpartijen – op een Haagse zolder en wordt het voor het eerst in Nederland gespeeld. “Een Indischman die een jazzconcert in drie delen schrijft, vergelijkbaar met de ‘Rhapsody in blue’ van George Gershwin: Het is uniek!”

Galloway Big Band
Deze wereldprimeur zal worden uitgevoerd door pianist Henk Mak van Dijk zelf, begeleid door Galloway Big Band o.l.v. de Amerikaanse arrangeur T.S. Galloway. De Amerikaanse orkestleider T.S. Galloway speelde o.a. samen met Duke Ellington en was lid van de Count Basie Band, waarmee hij de wereld rondtoerde en artiesten begeleidde als Tom Jones, Tony Bennet en Sarah Vaughn.

Speciaal voor de uitvoering van ‘Jazz Concerto for Piano with small Jazz Orchestra’, heeft Galloway zijn orkest aangepast en uitgebreid met Sylvia Huang, eerste violiste van het Koninklijk Concertgebouworkest en Philip Dingenen, eerste violist van het Nederlands Kamerorkest. De andere uitvoerenden zijn: Vanessa Damanet (viool), Lior Kuperberg (saxofoon), Paul Munday (altsaxofoon), Kees Krabben (altsaxofoon), Joe Rivera (trompet), Arthur Moore (trombone), Bert Damsma (contra bas) en Frank auf dem Brinke (slagwerk).

Opera Attima
Henk Mak van Dijk heeft meer ontdekkingen op zijn naam staan, o.a. de Indische opera Attima van componist Constant van de Wall, in 2008 opgevoerd in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Waar, wanneer

Tong-Tong-Podium, 4 juni 18.30 uur
Tong-Tong-Podium, 5 juni 18.15 uur
Tong-Tong-Theater, 5 juni 16.15 uur (gesprek T.S. Galloway en Henk Mak van Dijk)