Toen het KNIL naar Nederland kwam

In mei 1927 reisden veertig KNIL-militairen naar Nederland. Hier maakten ze deel uit van de staatsbegrafenis van generaal J.B van Heutsz (1851-1924) op 9 juni. Dat was een groots nationaal evenement met aanwezigheid van de volledige strijdmacht en koningin Wilhelmina. Zwarte paarden trokken de affuit door Amsterdam. Maar er klonken ook scherpe protesten.

De komst van het KNIL-detachement ontketende een explosie van vaderlandsliefde. De manschappen werden overal ontvangen, zelfs door Wilhelmina, Hendrik en kroonprinses Juliana. Ook hierdoor leerde Nederland het detachement kennen. De inheemse militairen bleken intelligent, welbespraakt en fotogeniek te zijn. Ze dwongen respect en bewondering af. Toen ze na een feestelijk verblijf van zo’n honderd dagen terugkeerden naar Indië, waren ze uitgegroeid tot helden. Wie waren deze mannen en wat gebeurde er nu eigenlijk echt tijdens hun tournee in Nederland?

‘Toen het KNIL naar Nederland’ kwam is een lezing over militaire helden die konden fuiven en vechten, maar ook met een scherp antwoord op die ene vraag: waarom moest die staatsbegrafenis zo nodig, drie jaar na de dood van Van Heutsz?

Dr. Vilan van de Loo werkt momenteel aan de biografie van Van Heutsz. Eerder schreef zij biografieën van Johannes – Pa – van de Steur en Melati van Java, de eerste romancière van Nederlands-Indië.

Waar, wanneer

Tong-Tong-Theater, 30 mei 14.30 uur