• Het programma van het Kooktheater 2017 staat online
    élke dag kookdemonstraties!

  • Het Kooktheater is terug
    élke dag kookdemonstraties!

  • Het Kooktheater is terug
    élke dag kookdemonstraties!

Elke dag kookdemonstraties in het nieuwe Kooktheater

Naast klassieke Indische gerechten draait het in Kooktheater  in 2017 om het culinaire  experiment. Niet alleen de smaak maar ook de vormgeving van de gerechten staat centraal. Zoals altijd eindigt elke demonstratie in een proeverij.  Leer meer over djamoes, fermenteren, eeuwenoude sojasauzen, toetjes met chocolade en kruidnagel. Topkoks tonen je de bereidingswijze van bijzondere gerechten uit de veelzijdige Aziatische keuken.

Programma 25 mei t/m 5 juni 2017 (blader door de slider)

Donderdag 25 mei

13.00 Marc Tierolf i.s.m. ijssalon Florencia uit Den Haag: spekkoek ijs
15.00 Bea Berens-Sleebos: nasi koening, dendeng basah en oerap oerap
17.00 Alexander Bakker (Flair for Flavor): een proeverij van Flair for Flavor
19.00 Bea Berens-Sleebos: ajam menteh (kip cashew)

Vrijdag 26 mei

12.00 Lieke Tio: koken met djamoekruiden: rendang van gehaktballetjes en tahoe met een gezond drankje, koenjit asem
14.00 Bea Berens-Sleebos: tom yang cun met aardappelen (snelle studentenmaaltijd)
15.30 Patricia Kwa-Tan: socis manalagi met orak arik van kool en wortel
17.00 Bea Berens-Sleebos: boeboer ajam, boeboer ketan hitam
19.00 Alexander Bakker (Flair for Flavor): gezonde Japanse zoete koji miso met gewokte spinazie en specialiteitenproeverij

Zaterdag 27 mei

12.00 Lola en Jori van Ruler (Toko Lo): kueh serabi (Indonesische pannenkoek)
14.00 Alexander Bakker (Flair for Flavor): twee snelle gezonde Japanse soepen op basis van sojasaus en een specialiteitenproeverij
15.30 Bea Berens–Sleebos: rendang en sambal goreng boontjes
17.00 Betty van Enst (Vanka Kawat): pandan-poffertjes met caramelsaus
19.00 Lola van Ruler (Toko Lo) en Marc Pieplenbosch: broodpudding met Sayah likeur

Zondag 28 mei

12.00 Mas van Putten en Carl Lemette (Vrouw met de baard): gado gado wrap en pangsit met djeroek poeroet-kipvulling
14.00 Albert Kokosky Deforchaux (Toko Ap Halen): vegetarische botok
15.30 Mas van Putten en Carl Lemette (Vrouw met de baard): rendang met bataat/ wortel fudge en pandan panna cotta kokos
16.00 Bea Berens-Slebos: bakeljauw uit de oven met sugar snaps
19.00 Alexander Bakker (Flair for Flavor): gezonde Japanse zoete koji miso met gewokte spinazie en een specialiteitenproeverij

Maandag 29 mei

14.00 Bea Berens-Sleebos: soto ajam
15.30 Yvette Luikinga (De keuken van Yvette): lemper met kipvulling
17.00 Bea Beerens-Sleebos: goedèk en tempeh goreng
19.00 Yvette Luikinga (De keuken van Yvette): tahoe isi (gevulde tahoe)

DInsdag 30 mei

12.00 Claudia Beleza: panada van rundvlees
14.00 Bea Berens-Sleebos: semoor Pontianak
15.30 Betty van Enst (Vanka Kawat): biefstuk à la Betty
17.00 Silvy Puntowati (Stichting Java Village): asinan Bogor
19.00 Bea Berens-Sleebos: rawon

Woensdag 31 mei

12.00 Ome Steef (de Soto man): Indische hotdog met atjar en ambachtelijke saus
14.00 Betty van Enst: roedjak Ambon (Natsepa)
15.30 Rag Ririn met zijn tante (Restaurant CUCU): koho koho met kasbi, Molukse salade van gerookte makreel en kokos geserveerd met gestoomde bataat
17.00 Betty van Enst: pindang kuning met makreel uit de Molukken (vissoep)
19.00 Bea Berens-Sleebos: boeboer sago en ketan Oenti

Donderdag 1 juni

12.00 Marc Tierolf (Tjemaralaan 14): Kolebah van vis
14.00 Tim Kan (Amoy): Kon po Kai (gewokte groenten met oestersaus, chilliolie en nootjes), gebakken ribeye met diverse paddestoelen en Gewürztraminer
15.30 Mw. Ming (Toko Bali Mandira): bacang
17.00 Silvy Puntowati (Stichting Java Village): tongseng van kip
19.00 Christian Weij (auteur Verrot Lekker): fermenteren van miso en tempeh van peulvruchten en kimchi varianten

Vrijdag 2 juni

12.00 Christopher Ng en Sabrina Luthjens: mie Siam met bumbu rempah  titek (Peranakan gerecht)
14.00 Rob van Gasselt (auteur Balistyle Chef): drooggebakken kruidige reepjes rundvlees in een filodeegbakje
15.30 Christian Weij (auteur Verrot Lekker): fermenteren van vissaus (nam pla) en nukazuke (Japanse ingelegde groente)
17.00 Tim Kan (Amoy): Kon po Kai (gewokte groenten met oestersaus, chilliolie en nootjes), gebakken ribeye met diverse paddestoelen en Gewürztraminer
19.00 Allard Sieburgh: Indische huzarensalade

Zaterdag 3 juni

12.00 Marc Tierolf (Tjemaralaan 14): zwartzuur van kip
14.00 Allard Sieburgh (Smaakstudio De Sawa): oedang Vence
15.30 Patricia Kwa-Tan: socis manalagi met orak arik van kool en wortel
17.00 Tim Kan (Amoy): Kon po Kai (gewokte groenten met oestersaus, chilliolie en nootjes), gebakken ribeye met diverse paddestoelen en Gewürztraminer
19.00 Allard Sieburgh (Smaakstudio De Sawa): Indische huzarensalade

Zondag 4 juni

12.00 Rob van Gasselt: (auteur Balistyle Chef): drooggebakken kruidige reepjes rundvlees in een filodeegbakje
14.00 Tim Kan (Amoy): Kon po Kai (gewokte groenten met oestersaus, chilliolie en nootjes), Char Siu (Chinees geroosterd varkensvlees)
15.30 Alexander Bakker (Flair for Flavor): twee snelle gezonde Japanse soepen op basis van sojasaus en een specialiteitenproeverij
17.00 Tim Kan (Amoy): Kon po Kai (gewokte groenten met oestersaus, chilliolie en nootjes), gebakken ribeye met diverse paddestoelen en Gewürztraminer
19.00 Paul Toorop (Toko Toorop): Bebèk op Frans-Indische wijze

Maandag 5 juni

12.00 Christopher Ng en Sabrina Luthjens: laksa met bumbu gerang assam
14.00 Marjolein Kelderman: bir pletok, een kruidig verfrissend drankje
15.30  Rob van Gasselt: (auteur Balistyle Chef): drooggebakken kruidige reepjes rundvlees in een filodeegbakje
17.00 Tim Kan (Amoy): Kon po Kai (gewokte groenten met oestersaus, chilliolie en nootjes), gebakken ribeye met diverse paddestoelen en Gewürztraminer
19.00 Ome Steef (De Soto Man): Indische hotdog met atjar en ambachtelijke saus
20.00 Afsluiting van het Kooktheater met muziek van DJ Ome Steef

Eetbaar erfgoed in het Kooktheater

In het Kooktheater staan enkele klassiekers op het programma, zoals nasi koening, zwartzuur van kip, rendang, sambal goreng boontjes en Indische huzarensalade. Bea Berens-Sleebos, autoriteit op het gebied van de Indische kookkunst, opent het Kookthe- ater van oudsher met een feestelijke toempeng. (25 mei)

Lola van Ruler van Toko Lo in Amersfoort is een jonge banketbakker met een Indische achtergrond, die een eigen mix van ‘eetbaar erfgoed’ maakt, dat er ook nog eens mooi uitziet. (27 mei) Ook bij Allard Sieburgh van Smaakstudio De Sawa zien klassieke gerechten er nieuw en avontuurlijk uit zonder dat dit ten koste is gegaan van de oorspronkelijke smaken. Vorig jaar verraste hij met een originele terrine van sajoer lodeh, dit jaar maakt Allard Sieburgh Indische huzarensalade en oedang Vence. (3 juni)

Met deels Indische en Molukse roots heeft duo ‘De Vrouw met de Baard’ een pan-Aziatische en westerse kookstijl ontwikkeld waarin ingrediënten en recepten uit oost en west elkaar weten te vinden. (28 mei)

Ook bij Paul Toorop van Toko Toorop draait het om de beste mix van oost en west. Dat proeven we straks terug in zijn bebèk (eend) op Frans-Indische wijze. (4 juni)

Yvette Luikinga hing haar kantoorbaan aan de wilgen om haar passie na te jagen: de Indische keuken, met haar vader als grote inspirator. (29 mei)

Ook Marc Tierolf jaagt zijn droom na en startte het merk Oma Miet, waarin hij zich laat inspireren door de originele recepturen van zijn Indische oma Miet. Marc geeft kookdemonstraties in het Kooktheater, maar je vindt hem ook in de Bengkel voor culinaire workshops. (25 mei, 3 juni)

Fermenteren is het functioneel laten rotten van voedsel. Het is een oude vorm van conserveren, die helemaal terugkomt. Christian Weij schreef het boek Verrot Lekker en gaat o.a. koken met tempeh, gefermenteerde sojabonenkoek. (2 juni)

Alexander Bakker van Flair for Flavor ging op zoek naar een alternatief voor bouillonpoeder. In Japan vond hij diverse sojasauzen met eeuwenoude receptuur, die, net als wijn, soms jaren rijpen in oude houten vaten. Hij introduceerde in Neder- land witte sojasaus die gerechten een bijzondere smaaksensatie geeft. Met deze, en andere, sojasauzen gaat Alexander werken in het Kooktheater. (26, 27, 28 mei) In zijn stand op de Grand Pasar heeft hij een selectie sojasauzen open staan. Proef ze!

Een andere mengkeuken: de Filipijnse

Op de Grand Pasar presenteren de Filipijnen zich met een fototentoonstelling over hun rijke culinaire geschiedenis, Kulinarya, a Guide to Philippine Food (stand 1213). Lees hier meer.