Artistieke inspiratie voor het Tong Tong Festival 2013

Van 17 september t/m 19 oktober reisde Arnaud Kokosky Deforchaux, artistiek leider van het Tong Tong Festival, door Maleisië en Indonesië. Hij bezocht festivals in Malakka, Jakarta, Solo, Yogya, Kaliurang en Ubud, als inspiratie voor het Tong Tong Festival 2013. Arnaud schreef voor De Sobat een kort verslag van zijn reis, die door Garuda Airlines mede mogelijk werd gemaakt.

Garuda Indonesia Logo

Melaka Art & Performance Festival

Het Melaka Art & Performance Festival vindt hoofdzakelijk plaats in het historisch centrum van Malakka. Er traden vooral contemporaine dansers op, afkomstig uit onder meer Canada, Nederland, China, Indonesië en Australië. De ruïnes van St. Paul’s Church, de oude gebouwen en de straten en steegjes van de stad, vormden hun decor. De stad steunt het festival volop. Ik ontmoette de organisatoren van het Melaka Art & Performance Festival en bijna alle artiesten die er optraden. Ook maakte ik kennis met medewerkers van het ministerie van Cultuur van Maleisië en de Nederlandse Ambassade.
 Het hoogtepunt van het festival was de gezamenlijke voorstelling die alle deelnemende artiesten op de slotavond gaven, onder leiding van Tony Yap. Alleen zeer professionele topartiesten kunnen in zo’n korte tijd een voorstelling als deze produceren. Het was spectaculair.

Festival Salihara in Jakarta

Het tweede festival dat ik bezocht, was het Festival Salihara in Jakarta. Het vindt plaats in het Salihara Theater, het eerste zogenaamde ‘vlakkevloertheater’ in Indonesië, waarbij het publiek op dezelfde hoogte zit als het toneel. Op Festival Salihara komt heel artistiek Jakarta samen, schrijvers en filmers, theatermakers en artiesten. Ik zag er twee voorstellingen: Wayang Climen uit Solo en Carel Kraayenhof met zijn tango-orkest. Carel maakte op uitnodiging van het Erasmushuis een toernee door Indonesië. Ook ontmoette ik er schrijfster Ayu Utami, die afgelopen mei nog te gast was op het Tong Tong Festival, en Ubiet van Kroncong Tenggara.

Solo International Performing Arts

In Solo bezocht ik het SIPA (Solo International Performing Arts), een groot festival vlakbij het paleis van de Mangkunegaran. Het is een feest van contemporain theater, dans en wereldmuziek.

Jogja International Performing Art Festival

In Yogyakarta bezocht ik het Jogja International Performing Art Festival. In de oude Nederlandse Sociëteit (Sositet Taman Budaya Yogyakarta) zag ik contemporaine dans uit Japan en Java. Ik ontmoette er mimespeler Cemek Supardi én een goede bekende van ons: poppenspeler Ki Ledjar Soebroto, die drie keer op het Tong Tong Festival te gast was.

Asia Tri Festival

Indonesië, Japan en Korea werken samen in het Asia Tri Festival in Kaliurang nabij Yogya. In het prachtig gelegen Batik Museum, aan de voet van de Merapi, zag ik diverse dansvoorstellingen in een exotisch decor van ruisende bladeren en vogels.

Ubud Writers & Readers Festival

Mijn reis eindigde op Bali, waar ik het Ubud Writers & Readers Festival bezocht. Ubud is dé kunststad van Bali. Het festival draait uiteraard rond literatuur maar ook het randprogramma was interessant, met onder meer Balinese wayang kulit (door Pak Wija) en dans uit Sumatra (door Teater Satu Lampung). Het festival vierde dit jaar het vijfentwintigjarig bestaan van de Lontar Foundation, die het werk van bekende en onbekende Indonesische schrijvers in het Engels vertaalt. Ubud Writers & Readers Festival gaf een slotfeest in het Museum Antonio Blanco. Het was voor mij het bewijs dat je in slechts enkele dagen veel mensen kunt leren kennen en plezier met elkaar kunt beleven via werk.

De komende maanden zullen we op deze website meer vertellen over het programma 2013. U leest dan op welke manier de inspiratie die deze reis bracht, in het programma terugkomt.

Surf voor meer foto’s van deze reis naar het foto-album op Facebook.