Programma van de 58e Tong Tong Fair is bekend

De 58e Tong Tong Fair vindt van zaterdag 28 mei t/m zondag 5 juni plaats op het Malieveld in Den Haag.  Het programma is inmiddels voltooid en het programmamagazine wordt vanaf 6 mei verspreid. Wat kunt u zoal verwachten?

Het culturele programma van de 58e Tong Tong Fair staat in het teken van het thema ‘Moeder’ m.m.v. van o.a. de grootste hedendaagse Indische schrijvers Marion Bloem, Adriaan van Dis en Yvonne Keuls, die alledrie boeken over hun moeder schreven. Dé literaire belofte van Indonesië, Eka Kurniawan, komt naar de Tong Tong Fair en praat over de Indonesische njai, de voormoeder van de meeste Indische Nederlanders. Zijn boek Man Tiger werd dit voorjaar op de longlist van de Man Booker International Prize 2016 geplaatst.

Zangeres Astrid Seriese presenteert een nieuw liedprogramma ‘Ibu saya, Mijn moeder’ waaraan ook jazzpianist Rob Agerbeek en gitarist Erwin van Ligten meewerken.

Een andere première is van de Amsterdamse theaterpersoonlijkheid Frits Lambrechts die samen met Elsbeth Vernout de liedvoorstelling ‘Van Mojokerto tot Solo‘ presenteert, een herinnering aan zijn Indische vrouw, moeder van zijn kinderen.

Jong Tong Tong

Andere premières zijn van de jonge Indische theatermakers Anne Ketelaar en Arnan Kaemingk (ANEA) en Djino en Geronimo Snijtsheuvel die in hun muziekprogramma’s Indische identiteiten centraal stellen aan de hand van hun familiegeschiedenis. Anne Ketelaar trekt in haar programma een parallel met de actuele situatie rondom vluchtelingen.

Buitenlandse gasten

Op de diverse podia van de Tong Tong Fair treedt een veelheid aan artiesten uit het buitenland aan. Te gast zijn o.a. krontjongorkest JEI Keroncong uit Jakarta en worldjazz-formatie Nading Rhapsody uit Borneo, Maleisië. Moderne dans is er van Indonesische dansers die deel uitmaken van de dansgroep LeineRoebana, de top van de moderne dans in Nederland. Uit West-Sumatra en Atjeh komen groepen over voor traditionele muziek en dans-performances. Jakartaanse fashion designers geven modeshows op de catwalk van het Tong-Tong-Podium. Uit Yogyakarta, Lembang en Solo komen poppenspelers die wayang golek (driedimensionaal poppenspel) en wayang kulit (schaduwpoppenspel) spelen.

Uit Bandung, Indonesië, komt de wereldberoemde docente pentjak silat (Indonesische martial arts) Ike Suwanda die enkele acteurs uit Star Wars 7: The Force Awakens trainde. Zij geeft workshops en shows.

Ook uit de Verenigde Staten, om precies te zijn Nashville, komt de eigenzinnige singer-songwriter en rockabilly-muzikant James Intveld. Zijn Indische ouders repatrieerden na de Tweede Wereldoorlog uit Indonesië naar Nederland, waar James in Venlo werd geboren. Toen hij nog een klein kind was, verhuisde het gezin, zoals tienduizenden Indische Nederlanders, naar Californië, waar hij in Los Angeles carrière maakte als acteur, componist, muzikant en regisseur. Johnny Depp zong met zíjn stem in de film Cry Baby.

Honolulu Kings

Schrijfster Anne-Gine Goemans komt praten over haar bestseller ‘Honolulu King’ en speciaal voor die gelegenheid wordt een hawaiian gelegenheidsformatie geformeerd, met o.a. Yorick van Norden. Er is meer hawaiian en Polynesische muziek en dans, o.a. van de groep Te Mau ‘Oviri (VS), danser Teaonui Tetumu (Frankrijk/Tahiti), percussionist Kaili (Hawaii) en de dansgroepen Maeva en Mai’ana (Nederland). Zowel Nederland als Frankrijk hebben door hun koloniale verleden een speciale relatie met dit genre.

65 Jaar Molukkers in Nederland

Op woensdag 1 juni wordt stilgestaan bij ‘65 jaar Molukkers in Nederland‘ en treden o.a. Julya Lo’ko, Chris Latul (Massada), Ricardo Lekatompessy (Mr. Probz), Efraim de Nijs, Edison-winnaar Memru Renjaan en deejay Rob Manga op.

Tentoonstellingen

In het Cultuurpaviljoen staan nieuwe tentoonstellingen. Monumentenzorg Den Haag presenteert de expositie  ‘Symbolen in architectuur – Vrijmetselarij van Den Haag tot Java‘ en Museon doet mee met een mediapresentatie over moederschap in Japanse interneringskampen. Verder is er een expositie over de surrealistisch kunstenaar Jan Schlechter Duvall.

Taxaties Indisch en Aziatische objecten

Het Haagse Venduehuis organiseert taxaties voor Indische en Aziatische objecten in theater de Bengkel.

Kooktheater

Nieuw zijn het Kooktheater, met elke dag kookdemonstraties, en de culinaire arrangementen die Haags-Indische restaurants aanbieden in de hospitality lounge van de Tong Tong Fair. In de Eetwijk staan 25 waroengs en restaurants. Aan het terras van het Indorock Café staat dit jaar ook een food truck.

Activiteiten elders in Den Haag tijdens de Tong Tong Fair

Ook buiten het Malieveld organiseert Stichting Tong Tong activiteiten, waaronder wayang-voorstellingen (schaduwpoppenspel) in het Haagse Bos op 3 en 4 juni, na sluitingstijd van de Tong Tong Fair. Verder zijn er filmvoorstellingen in het Filmhuis Den Haag, rondvaarten en wandelingen door Indisch Den Haag, excursies naar vrijmetselarij-tempels en zijn er partnerprogramma’s met het Haagse Venduehuis en Studio Pulchri.

Een uur eerder open en goedkoop avondkaartje

Het grootste Indische evenement van de wereld gaat in 2016 een uur eerder open (om 11.00 uur). Nieuw is het avondkaartje op doordeweekse dagen van € 7,50. Senioren (65+) kunnen op maandag voor € 6,50 naar binnen.

Fair – Food – Festival

De Tong Tong Fair is een zinnenprikkelende drie-eenheid van een oosterse beurs (bestaande uit de Grand Pasar en het Indonesië-Paviljoen), een cultureel festival (Tong Tong Festival) en food-feest (o.a. in de Eetwijk). Met tientallen restaurants en waroengs (kleine eethuisjes) is de Eetwijk het grootste Aziatische foodcourt van Nederland; hier kunnen foody’s Indische en Indonesische gerechten proeven die buiten de Tong Tong Fair zelden worden geserveerd.

Voor het Indonesië-Paviljoen reizen tientallen standhouders speciaal uit Indonesië naar Nederland; de entrepreneurs op de Grand Pasar komen o.a. uit Vietnam, Thailand, Maleisië en India. Deze beurs biedt een productmix van wellness, spiritualiteit, toerisme, huis & interieur, fashion, sieraden, hoofdzakelijk in relatie tot Zuidoost-Azië.

Het Tong Tong Festival is de naam van het culturele programma en vindt plaats in diverse thematheaters. Stichting Tong Tong, de oudste Indische culturele organisatie van Nederland, is verantwoordelijk voor de culturele programmering.

Openingstijden, toegangsprijzen

De 58e Tong Tong Fair vindt plaats van zaterdag 28 mei tot en met zondag 5 juni 2016, op het Malieveld (Koningskade 1, 2596 AA) in Den Haag. Open: dagelijks 11.00-22.00 uur. Avondkaarten (doordeweeks) € 7,50, dagkaarten € 10,50, weekendkaarten € 13,50. Kijk voor kortingen (kind/student/CJP/65+), speeltijden en locaties op www.tongtongfair.nl.

Over de Tong Tong Fair

In 1959 was er een groepje Indische Nederlanders dat de Indische cultuur zo mooi, inspirerend en belangrijk vond, dat het een evenement ging organiseren om dat te laten zien. Dit is, bijna zestig jaar later, onveranderd gebleven. Op de Tong Tong Fair ontmoeten Oost en West elkaar in een sfeer van vrijheid, vriendschap en inspiratie. De internationale programmering van de Tong Tong Fair weerspiegelt de focus van Tong Tong op de gemengde roots van de Indische cultuur: meerdere Europese en Aziatische landen en gebieden hadden hun invloed op de Indische keuken, muziek, kleding, interieurs en gewoontes.