Sari Soenda wint de Zilveren Rijstlepel 2015

De Zilveren Rijstlepel is sinds jaar en dag de culinaire prijs van de Tong Tong Fair. Maar ook buiten het evenement is de prijs bekend: standhouders die naast hun deelname aan de Tong Tong Fair ook een restaurant hebben, laten zien dat zij de Zilveren Rijstlepel hebben gewonnen. Op zaterdag 30 mei 2015 is op het Tong-Tong-Podium bekend gemaakt wie de prijs in 2015 heeft gewonnen.

1. SARI SOENDA MET GULE KAMBING

Sari Soenda (stand 3321) heeft de Zilveren Rijstlepel 2015 gewonnen met het gerecht gule kambing. “Een perfecte harmonie van smaken”, zo oordeelt de jury over dit stoofgerecht van geitenvlees met het onmisbare eitje. De jury: “Uit alles is duidelijk dat de bereider van deze gule kambing kennis van (culinaire) zaken heeft en liefde voor het gerecht zelf. Ook de lontong is perfect.”

2. NAOMI’S RESTAURANT MET SOTO AJAM

Naomi’s Restaurant (stand 4121) heeft de tweede prijs gewonnen met soto ajam. De soto ajam (kippensoep) van deze nieuwkomer in de Eetwijk bevat alle ingrediënten die in een soto ajam horen (maar er niet altijd inzitten), zoals taugé, selderij, soe-oen, lente-ui en ei.

3. RESTAURANT ANUGERAH MET TAHOE TELOR

Restaurant Anugerah (stand 4131) heeft de derde prijs gewonnen met tahoe telor, een vegetarisch gerecht. De jury prijst de smaak van deze tahoe telor. “Het lijkt zo’n eenvoudig gerecht, maar die eenvoud is bedrieglijk. Met de juiste verhouding ei en tahoe valt of staat tahoe telor. En Anugerah maakt een perfecte tahoe telor.”

LEKKERSTE SNACK

Maduratna (stand 1821) heeft de prijs gewonnen voor de lekkerste snack: nogosari, een verrukkelijk kokospuddinkje met pisang.

LEKKERSTE TOETJE

Het schepijs van Mas Surabaya (stand 4311) is ook in de prijzen gevallen. De jury looft de  bijzondere tropische smaken zoals zuurzak, spekkoek, sereh, roedjak en doerian! Daarbij serveren de standhouders hun ijs met een grote gastvrijheid: eerst proeven, dan kiezen – het mag.

HOE WERKT HET?

Gedurende de eerste drie dagen van de Tong Tong Fair eten de juryleden ‘undercover’ bij alle eethuizen en waroengs op de Tong Tong Fair. De jury let hierbij niet alleen op smaak, maar ook op de samenstelling van de menukaart, de prijs-kwaliteitverhouding, de bediening en de aankleding van de stand. Uit deze test komt een top 3 naar voren; op de vierde dag kiest de voltallige jury in een laatste en beslissende proefronde het winnende gerecht en de nummer twee en drie. De Zilveren Rijstlepel gaat naar het beste restaurant. De jury deelt ook prijzen uit voor de lekkerste snack en het lekkerste drankje of toetje.