Thema 58e Tong Tong Fair: ‘Moeder’

De 58e Tong Tong Fair vindt van zaterdag 28 mei t/m zondag 5 juni plaats op het Malieveld in Den Haag. Het grootste Indische evenement van de wereld gaat in 2016 een uur eerder open (om 11.00 uur). Ook nieuw is het avondkaartje van € 7,50. Het culturele programma staat in het teken van het thema ‘Moeder’. Verder is er aandacht voor vrijmetselarij in Nederlands-Indië, jonge Indische muziek- en theatermakers, hawaiian muziek en is er worldjazz uit Indonesië en Maleisië van o.a. Nading Rhapsody.

‘Moeder’
Het culturele programma (Tong Tong Festival) kent dit jaar het themaprogramma ‘Moeder’, dat o.a. zal gaan over typische Indische moederfiguren zoals de baboe en de njai (‘oermoeder’ van de Indo’s). Naast een literaire invulling met medewerking van o.a. Marion Bloem, wordt dit thema ook muzikaal uitgewerkt door Astrid Seriese, Boi Akih en anderen.

Vrijmetselarij in Nederlands-Indië, Indische hawaiian
Daarnaast is er aandacht voor de vrijmetselarij in Nederlands-Indië, met een tentoonstelling in het Cultuurpaviljoen en diverse lezingen, o.a. met Anne-Gine Goemans, schrijfster van de bestseller Honolulu King. De Indische hawaiian in haar boek krijgt eveneens aandacht in een muzikaal themaprogramma: waarom was hawaiian muziek en dans zo populair in Nederlands-Indië en waarom hebben de Nederlandse hawaiian dansgroepen internationaal succes (en hebben de meeste leden Indische roots)?

Nieuw is ook Jong Tong Tong, een programma waarin jonge Indische Nederlanders Indische identiteiten centraal stellen in muziek-, dans- en theatervoorstellingen.

Worldjazz
Waar de meeste wereldmuziekpodia zich richten op muzikale Noord-Zuid-fusion, is het Tong Tong Festival het podium in Nederland dat zich exclusief richt op cross-overs van Oost en West, met als muzikale accenten krontjong en worldjazz. In 2016 is o.a. te gast Nading Rhapsody, een band die furore maakte op het Rainforest World Music Festival in Maleisië. De band mixt traditionele rootsmuziek en rituele zang met jazzy, funky ritmes waarbij de ‘westerse’ bas en gitaar worden gecombineerd met de ‘oosterse’ sape, gendang melayu, gongs en beduk.

Het volledige culturele programma is in april 2016 bekend.

Fair, food & festival
De Tong Tong Fair is een zinnenprikkelende drie-eenheid van een oosterse beurs (bestaande uit de Grand Pasar en het Indonesië-Paviljoen), een cultureel festival (Tong Tong Festival) en food-feest (o.a. in de Eetwijk). Met tientallen restaurants en waroengs (kleine eethuisjes) is de Eetwijk het grootste Aziatische foodcourt van Nederland; hier kunnen foodies Ind(ones)ische gerechten proeven die buiten de Tong Tong Fair zelden worden geserveerd.

Voor het Indonesië-Paviljoen reizen tientallen standhouders speciaal uit Indonesië naar Nederland; de entrepreneurs op de Grand Pasar komen o.a. uit Vietnam, Thailand, Maleisië en India. Deze beurs biedt een productmix van wellness, spiritualiteit, toerisme, huis & interieur, fashion, sieraden, hoofdzakelijk in relatie tot Zuidoost-Azië.

Het Tong Tong Festival is de naam van het culturele programma en vindt plaats in diverse thematheaters.

Openingstijden, toegangsprijzen
De 58e Tong Tong Fair vindt plaats van zaterdag 28 mei tot en met zondag 5 juni 2015, op het Malieveld (Koningskade 1, 2596 AA) in Den Haag. Open: dagelijks 11.00-22.00 uur. Avondkaarten (doordeweeks, vanaf 17.30u) € 7,50, dagkaarten € 13,50 (online voorverkoop € 10,50), weekendkaarten € 16,50 (online voorverkoop € 13,50). Kijk hier voor kortingen (kind/student/CJP/65+), speeltijden en locaties.

Over de Tong Tong Fair
In 1959 was er een groepje Indische Nederlanders dat de Indische cultuur zo mooi, inspirerend en belangrijk vond, dat het een evenement ging organiseren om dat te laten zien. Dit is, bijna zestig jaar later, onveranderd gebleven. Op de Tong Tong Fair ontmoeten Oost en West elkaar in een sfeer van vrijheid, vriendschap en inspiratie. De internationale programmering van de Tong Tong Fair weerspiegelt de focus van Tong Tong op de gemengde roots van de Indische cultuur: meerdere Europese en Aziatische landen en gebieden hadden hun invloed op de Indische keuken, muziek, kleding, interieurs en gewoontes.