2016

Wayang op de Tong Tong Fair

Het Tong Tong Festival brengt ieder jaar de beste poppenspelers naar Nederland voor voorstellingen én workshops. Maar, wat is wayang eigenlijk?

Wayang is een theatervorm met een religieuze basis, de opgevoerde verhalen zijn gebaseerd op hindoe-heldendichten. Het schimmenspel wordt uitgevoerd door een dalang en begeleid door een orkest (gamelan). Een uitvoering duurt vaak van kort na zonsondergang tot zonsopgang. Om dit vol te kunnen houden, traint de dalang zijn conditie én geestkracht, door mystieke oefeningen te doen. Het populairst is wayang kulit, dat opgevoerd wordt met platte poppen van buffelleer die van achteren worden beschenen. Bij wayang golek worden ronde houten poppen gebruikt. Ook is er een vorm waarbij mensen de wayangfiguren uitbeelden: wayang wong.

Wayang-voorstellingen in 2016

Ook dit jaar heeft heeft de TTF bijzondere gasten. Klik op de namen om naar de programmapagina’s te gaan.

  • Wayang Diponegoro. Wayang kulit- voorstelling van Ki Ledjar Soebroto en Ananto Wicaksono uit Yogyakarta.
  • Panji Asmarabangun – Dewi Anggraeni. Wayang golek-voorstelling door Nandang Supriatna uit Lembang.
  • Dewa Ruci. Prof. dr. Ben Arps van Universiteit Leiden houdt een lezing over dit beroemde Javaanse verhaal. Daarna volgt een wayang kulit-voorstelling van dalang Ki Warseno Slenk uit Solo. Met live gamelan door Manggar Megar.
  • Wayang in het bos. Openluchtvoorstelling door Ki Ledjar Soebroto en Ananto Wicaksono.

Wayang-poppen kopen?

De beroemde poppenspelers Ki Ledjar Soebroto (‘Ledjar’) en zijn kleinzoon Ananto hebben een eigen stand op de Grand Pasar waar je hun handgemaakte poppen kunt kopen. Diverse internationale musea hebben poppen van dit tweetal in hun collectie opgenomen.