Gamelan-ensemble Widosari speelt Shadows of Java

Op zondag 28 mei is er een gamelanvoorstelling van Gamelan-ensemble Widosari, waarin het ensemble – geleid door Elsje Plantema – vooruitblikt op het 25-jarig jubileum. Widosari speelt repertoire uit Surakarta (Solo).

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Elsje Plantema, artistiek leidster  van Widosari, naar Solo vertrok om gamelan te studeren aan de academie voor Muziek en Dans aan het hof Mangkunagaran. Terug in Amsterdam richtte zij – samen met poppenspeler en dalang Rien Baartmans – de groep Raras Budaya, Gamelan en Wayang op. Vijftien jaar later volgde Gamelan-ensemble Widosari (gamelan, nieuwe muziek, projecten met wayang en dans). Een levenslange passie gebaseerd op de liefde voor de klassieke Javaanse muziek, waar het allemaal mee begon.

Elsje Plantema ontving in 2011 de Professor Teeuw Prijs voor haar inspanningen voor de gamelanmuziek in Nederland. In het winternummer van De Sobat, het relatiemagazine van Stichting Tong Tong, vertelde de musicologe en gamelanspeelster over de eerste keer dat zij gamelanmuziek hoorde: “De klanken gaven me letterlijk hartkloppingen en bezorgden me kippenvel.” Lees hier dit interview.

Repertoire

Gendhing bonang (instrumentaal, op de welluidende bronzen instrumenten) en gendhing alus (gamelan compleet met zang, snaarinstrumenten rebab en siter, gender en gambang) en ‘gadhon’, klein ensemble met focus op zang en de zachte instrumenten.

Met zangers Eko Teguh Waluyo en Harry Willemsen.

Waar, wanneer

Tong-Tong-Theater, zondag 28 mei 20.30 uur