• Monica Akihary
    cd-presentatie: Lagu lagu 2

Monica Akihary presenteert nieuwde cd: Lagu Lagu 2

Op woensdag 31 mei presenteert vocalist Monica Akihary haar nieuwe cd, Lagu Lagu 2 in het Tong-Tong-Theater. Een gezelschap van louter topmusici vergezelt haar daarbij: Niels Brouwer, Ernst Glerum, Joost Buis en Onno Govaert.

“Als kind fietste ik langs familie en vrienden fietste, om hen de cadeautjes te brengen die mijn ouders hadden meegebracht van hun vakanties”, vertelt Monica. “Het is een oud gebruik dat zijn oorsprong heeft in het Molukse reis-ritueel: nieuw verworven kennis en geschenken worden bij thuiskomst met de dorpsbewoners gedeeld. Zo blijft de gemeenschap in ontwikkeling.”

Monica beschouwt de ontmoeting in 2011 met lapsteel-gitarist Bing Leiwakabessy als een geschenk voor haarzelf en gitarist/componist Niels Brouwer. “Bing Leiwakabessy vertelde over zijn muziek, de lapsteel en de Molukse stemming daarvan, over zijn debuut als muzikant in 1947 en hoe het nu is om als 94-jarige met jonge musici te spelen. Bij onze ontmoeting sprak hij de hoop uit, dat de lapsteel een rol zou krijgen in onze muziek.”

Veldopnames uit 1948–1949

Met dit in het achterhoofd en luisterend naar veldopnames die in 1948–1949 werden gemaakt op de eilanden Ambon, Saparua, Kai, Manawoka, Tanimbar, Selary en Babar, ontstond het idee om de lagu lagu-muziek op te nemen met musici Ernst Glerum, Joost Buis en Onno Govaert. Hun open houding, nieuwsgierige blik en muzikaliteit inspireerde om de stukken op een ándere manier te benaderen en een persoonlijk kleur aan deze rootsmuziek te geven. Het resultaat is vernieuwde, eigenzinnige lagu lagu.

Waar, wanneer

Tong-Tong-Theater, woensdag 31 mei