Amoy oestersaus, een saus met karakter

De Aziatische keuken is in Nederland goed ingeburgerd als gevolg van de eeuwenoude band met Azië. In de meeste keukenkastjes vind je dan ook sambal en sojasaus. Maar minder bekend is oestersaus. Dat wil fabrikant Amoy uit Hong Kong graag veranderen. In Hong Kong gebruiken topchefs Amoy oestersaus. Kiu-Tso Man van Amoy Nederland en meesterproever, chefkok én culinair docent Tim Kan vertellen waarom dat is.

De oorsprong van het merk Amoy gaat terug naar 1908, toen het bedrijf op het vaste land van China werd opgericht. Later verhuisde het naar schiereiland Hong Kong om van daaruit de wereld te veroveren. Nog steeds vindt de volledige productie in Hong Kong plaats.

Kiu-Tso Man van Amoy Nederland vertelt dat Amoy in Nederland diverse producten verkoopt, zoals soja-, hoisin- en oestersaus. “Wat sojasaus is, hoeven we in Nederland niemand meer uit te leggen en hoisinsaus kunnen mensen kennen van de beroemde Pekingeend. Oestersaus is echter tamelijk onbekend en dat willen wij graag veranderen.”

Een mooie, ronde smaak

De basis van oestersaus is, zoals de naam al zegt, gemaakt van oesters. Meesterproever, chefkok én culinair docent Tim Kan legt uit dat mede daarom nogal eens wordt gedacht dat oestersaus een gerecht een sterke vissmaak geeft. “Een misverstand”, verduidelijkt hij. “Amoy oestersaus is een smaak-verrijkend ingrediënt  waarmee je kunt marineren, roerbakken of in soep gebruikt. De smaak is heel puur en zuiver en er zit niet veel zout en suiker in. Al met al geeft het een gerecht een mooie, ronde smaak. Mede daarom is Amoy in Hong Kong uitgegroeid tot een soort ‘royal brand’, gebruikt door chefkoks!”

Koken met oestersaus

In het Kooktheater van de Tong Tong Fair geeft Tim Kan verscheidene kookdemonstraties. “Ik ga uiteraard Amoy oestersaus in mijn gerechten gebruiken. Dan kunnen de toeschouwers zelf proeven hoe bijzonder deze oestersaus is!” Tim Kan zal aanwezigen ook zes verschillende soorten oestersaus laten proeven. “Je proeft het verschil met andere sauzen duidelijk. De oestersaus van Amoy heeft echt een eigen karakter.”

Er zijn twee varianten: de gewaardeerde Amoy Oestersaus en de verfijnde Amoy Deluxe Oestersaus. In Nederland zijn de producten van Amoy verkrijgbaar bij supermarktketen Amazing Oriental en bij lokale Aziatische toko’s.

Meer informatie, zie ook Amoy.