I Love Banda

Fotograaf Isabelle Boon brengt de jonge generatie van de Banda-eilanden in beeld

Als we over de Banda Eilanden spreken, gaat het bijna altijd over de VOC en nootmuskaat. Documentair-fotograaf Isabelle Boon was benieuwd hoe het is om op te groeien in een omgeving vol materiële restanten van dit verleden. Hoe kijkt de jonge generatie naar de toekomst? In Studio Tong Tong vertelt ze op 30 mei over haar project én fotoboek, dat in 2019 verschijnt.

In het midden van de uitgestrekte Banda zee ligt een eilandengroep die een cruciale rol speelde in de Nederlandse welvaart en geschiedenis: de Banda Eilanden. Ooit de enige plek op aarde waar nootmuskaat groeide en daarmee voor de VOC van onbeschrijfelijke waarde. Het is niet voor niets dat één van de zwaarst bevochten eilanden, Pulau Run, samen met Suriname deel uitmaakte van de historische ruil voor Manhattan.

Tot op de dag van vandaag resoneert de Nederlandse aanwezigheid in de cultuur en in het fysieke landschap. Overal vind je de sporen van een gedeeld verleden: in de oude gebouwen zoals forten, perkeniers-woningen, de kerk; in rituele dansen en vertellingen; en zelfs in de lokale taal vind je het Nederlands terug.

Hedendaags gezicht

Maar ook als we in Nederland over de eilanden lezen of spreken gaat het vrijwel altijd over het verleden. Je zou bijna vergeten dat er de dag ook gewoon mensen leven. Reden voor documentair-fotograaf Isabelle Boon om de Banda-eilanden in het heden te plaatsen. Aan de hand van de persoonlijke verhalen van een aantal eilandbewoners krijgen we een beeld van hoe het is om op gedeeld erfgoed op te groeien en hoe de jonge generatie naar de toekomst kijkt. Door de eilanden een hedendaags en menselijk gezicht te geven, biedt ze een alternatief voor het eenzijdig imago van historisch paradijs.

Fotoboek I love Banda

Begin 2019 verschijnt haar fotoboek I love Banda en zal het resultaat van het project ook als virtual reality installatie beschikbaar zijn, zodat iedereen via 360 graden video de eilanden zelf van dichtbij kan ervaren.

‘I love Banda’ is mede mogelijk gemaakt door crowdfunders, de Marinus Plantema Foundation, DutchCulture, Shared Cultural Heritage en fabrique.nl.

Vorig jaar toonde Museum Volkenkunde haar vorige fotoproject ‘Heritage in Transition’, een serie over herbestemming van koloniaal erfgoed in Jakarta en Semarang en hoe dit een sociale verschuiving in gang zet. Het gelijknamige fotoboek is op de Tong Tong Fair te koop. Zie ook www.isabelleboon.com.

Studio Tong Tong, woensdag 30 mei