• Het Kooktheater
    élke dag kookdemonstraties!

  • Het Kooktheater
    élke dag kookdemonstraties!

Elke dag kookdemonstraties in het lekkerste theater

In het Kooktheater laten kooksterren zien hoe zij zich door de Indische keuken laten inspireren, een eeuwenoude fusion van de oosterse en westerse keuken die ook alle ruimte biedt aan experiment. Gasten in 2019 zijn o.a. Pascal Jalhay. Jermain de Rozario, Betty van Enst (24 Kitchen), Francis Kuijk en vele anderen! Er zijn iedere dag kookdemonstraties. Te lekker!

Programma 23 mei t/m 2 juni 2019

Donderdag 23 mei

13.00 — Familierecept voor Kimlo door Renie Vis-de Ceuninck van Capelle en Grace Bernardus

15.00 — Tim Kan (Ajinomoto) maakt vernieuwende gerechten met dumplings

17.00 — Topkoks op de TTF: Pascal Jalhay kookt uit Baru Belanda

19.00 — Pisang Susu kookt uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk: Tahoeballetjes. Op pisangsusu.com maakt Pauline klassieke Indische/Indonesische gerechten uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk. Het boek lag bij haar moeder en oma in de keuken. Voor Pauline was het dus een logisch idee om de recepten die erin stonden uit te proberen. ‘Het is van toen, van nu en de recepten zijn heel Hollands, vaak net zo een mix als ik zelf ben.’ Paulines Nederlandse moeder leerde Indisch koken van haar schoonmoeder. Als Pisang Susu heeft Pauline een vaste rubriek in Moesson en voor 2019 maakte ze voor Moesson een culinaire kalender met Indische klassiekers. In het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk staan 578 gerechten. Paulines doel is om al die 578 recepten uit te proberen.

Foto: Pascal Jalhay

Vrijdag 24 mei

13.00 — Asperges Indo-style door Marina Sapulette

15.00 — Pascale van Onselen kookt uit het boek een Indische koffer vol recepten: sambal goreng boontjes uit Depok. Pascale is in het dagelijks leven docente aan een ROC in Tiel. Ze bracht in eigen beheer een boek uit met de recepten van haar Oma Stien Zwart die in 1955 naar Nederland kwam: Indische koffer vol recepten. De tjobek die Stien meenam in haar koffer, loopt als een rode draad door het boek, het is een kookboek en familiegeschiedenis in één. Het boek maakte ze samen met derdejaars leerlingen van de mediaopleiding van het ROC en de eerste twee drukken zijn al uitverkocht. Ze overweegt een derde druk aangezien er zoveel vraag is naar het boek.

17.00 — Marina Sapulette maakt Molukse koho koho met haring. De Nederlandse Marina is getrouwd met de Molukse Chris. In de jaren ‘50 kwam hij met zijn familie naar Nederland. Via haar schoonmoeder en schoonzussen maakte Marina kennis met de authentieke Molukse keuken. Beetje bij beetje deelden de vrouwen in haar schoonfamilie de geheimen van de Molukse keuken met haar. Eerst mocht ze alleen maar kijken. Daarna mocht ze kilo’s knoflook en uien pellen en taugé plukken. De volgende stap was roeren en proeven. Toen mocht ze het zachtjes aan proberen. Nadat ze jaren had gekookt op verjaardagen en feestjes zei haar schoonmoeder: ‘Misschien moet je er wat mee doen’. Dat was voor haar het teken dat ze het onder de knie had. Marina heeft intussen een eigen cateringbedrijf en geeft kookworkshops.

19.00 — Specialiteit uit de Betawi-keuken: SOTO BETAWI door chef Sudarius Tjahja i.s.m. DKI Jakarta

Zaterdag 25 mei

13.00 — Djamoe maken met Lieke Tio en Jessica Matitaputty

15.00 — Marc Tierolf kookt saté Betawi volgens het recept van Oma Miet

17.00 — Specialiteit uit de Betawi-keuken: gado-gado Betawi door chef Sudarius Tjahja i.s.m. DKI Jakarta

19.00 — It’s a family affair: Filipijnse adobo door Michelle Urbiztondo & Precilla Schrier

Zondag 26 mei

13.00 — It’s a family affair: Indo-American breakfast door Fiona Nijsen & Esmeralda Wenas

15.00 — It’s a family affair: Spekkoekies door Koek & Sjokie (9 en 11 jaar) en Eveanna. “Nils (11 jr) en Robin (9 jr) zijn broer en zus van elkaar en neef en nichtje van Eveanna (10 jr).  Ze houden alle drie veel van Indisch eten, zoals soto ajam, lempers, gado-gado, frikadel pan, s.g. boontjes, pastei toetoep en Indische macaroni en helpen zelf ook graag in de keuken.
Nils en Robin zijn, vanuit enkele goede doelen-acties binnen de vriendenkring, in februari een kleine onderneming gestart, Koek & Sjokie en staan nu bijna wekelijks in de keuken lekkers te bakken.  In het Kooktheater van de TTF gaan ze samen spekkoekies bakken. “De originele spekkoek vinden wij natuurlijk erg lekker, maar het kost best veel tijd om zelf te maken. Daarom hebben we spekkoekies bedacht, deze zijn sneller te maken en hebben ook de lekkere smaken van spekkoek! We hopen dat de bezoekers hierover net zo enthousiast zijn als wij.” Na de demo zijn er doosjes spekkoekies bij te koop voor € 7,50 per doosje (ca. 20 koekjes). Per verkocht doosje gaat € 1,00 direct naar kleine projecten in Indonesië.

17.00 — Maleisische roti jala met kuah kacang ayam door Shannon Lim-de Rooy.  Shannon komt uit Maleisië en is getrouwd met een Nederlandse man. Shannon heeft een kookboek geschreven getiteld Asian Raw Food Kitchen. Ze geeft kookworkshops en heeft een blog JustAsDelish.com. Ze had vroeger gezondheidsproblemen en is daarvan hersteld door anders en vooral gezonder te gaan eten. Ze wil nu graag andere mensen aansporen om gezond te eten, haar specialteiten zijn raw-food en allergie-vriendelijke recepten ‘that make you feel good, and that tastes just as good.’

19.00 — Pay-Uun Hiu (De Volkskrant) maakt kwee talam met een twist. Pay-Uun Hiu heeft een Chinese vader (uit Medan) en Nederlandse moeder. Ze werkt sinds 1986 bij De Volkskrant, eerst als muziekrecensent, nu vooral als eindredacteur en auteur van de kookrubriek De Volkskeuken. Ze kreeg pas ‘laat’ interesse in haar Chinese roots en schreef daar een boek over: ’Oranje soep van Witte Wolk’. Haar vader walgt van Hollands eten: aardappelen waren meelballen, van boter werd hij kotsmisselijk en voor kaas sloeg hij kokhalzend op de vlucht. Haar moeder doet er niet moeilijk over en gaat gewoon anders koken. Ze verzamelt recepten van Chinees eten bij familie en vrienden en schrijft dat in een door 300.000 sigaretten beduimeld kookschrift op. Pay-Uun heeft ook een afkeer van melkproducten, maar dat is toeval en heeft niks met haar Aziatische achtergrond te maken vindt ze want haar zusje Thieng-Uun (Sierlijke Wolk) eet wel boter. (Pay-Uun betekent Witte Wolk).

Maandag 27 mei

13.00 — Koken uit het oudste Indische kookboek Kokki Bitja (1843) door Marjolein Kelderman

15.00 — Marc Tierolf maakt ajam opor volgens het recept van Oma Miet

17.00 — Topkoks op de Tong Tong Fair: Jermain de Rozario (foto). Jermain de Rozario van het gelijknamige restaurant in Helmond, won eerder dit jaar een eerste Michelin-ster. Zijn Indische roots zijn duidelijk herkenbaar in zijn innovatieve keuken.

19.00 — Loempia bebek door Zainal Abidin en Jeffrey Wener (Indofoods)

Foto: Marjolein Kelderman

Dinsdag 28 mei

13.00 — Pisang Susu kookt uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk: Ento-ento van Solo. Op pisangsusu.com maakt Pauline klassieke Indische/Indonesische gerechten uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk. Het boek lag bij haar moeder en oma in de keuken. Voor Pauline was het dus een logisch idee om de recepten die erin stonden uit te proberen. ‘Het is van toen, van nu en de recepten zijn heel Hollands, vaak net zo een mix als ik zelf ben.’ Paulines Nederlandse moeder leerde Indisch koken van haar schoonmoeder. Als Pisang Susu heeft Pauline een vaste rubriek in Moesson en voor 2019 maakte ze voor Moesson een culinaire kalender met Indische klassiekers. In het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk staan 578 gerechten. Paulines doel is om al die 578 recepten uit te proberen.

15.00 — Verrassende gyoza bites door Tim Kan (Ajinomoto)

17.00 — Pisang Susu kookt uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk: Boemboe Bali van eieren

19.00 — Sambals uit verschillende regio’s met nasi koening door Hans Slijp

Woensdag 29 mei

13.00 — It’s a family affair: De Molukse Meiden maken saté van tempeh met een pittige ketjapsaus

15.00 — Babi ketjap versus carpaccio van babi ketjap door Betty van Enst & Allard Sieburgh. Betty heeft samen met haar schoonzoon Allard Smaakstudio De Sawa in Delft. Allard is sommelier en Betty is ook bekend van 24Kitchen waar ze samen met Danny Janssen kookte in het programma Zoals alleen oma dat kan. Kenmerk van Betty is dat ze traditionele gerechten in een andere vorm serveert of combinaties maakt met verrassende smaken. Betty en Allard schreven samen een boek: De Smaak van De Sawa dat eerder op de dag gepresenteerd wordt in Studio Tong Tong. Ze maken tijdens de demo ieder hun eigen versie van babi ketjap. Betty is een veteraan in het kooktheater

17.00 — Dicky Wattimena (Restaurant Havendorp) kookt papeda met piendang koening. Na crowdfunding opende Dicky Wattimena in december 2018 het eerste Molukse restaurant in Zeeland: Havendorp. Het restaurant bevindt zich in de oude stationsrestauratie van Vlissingen. Wattimena’s familie woonde in de wijk vlak achter het station. Hij vernoemde zijn restaurant er naar, omdat hij er de Molukse gerechten serveert naar familierecepten.

19.00 — Zoete Maleisische karipap met een pindavulling door Christine Le Maguer (Mimosa & Ivy). Christine heeft een Maleisisch-Chinese (peranakan) moeder en groeide op in Canada en Frankrijk. Ze studeerde psycho-criminologie, psychopathologie en neuropsychologie en besloot daarna het roer om te gooien en een opleiding te gaan volgen aan de Ecole de Boulangerie et de Pâtisserie de Paris. Ze kwam voor de liefde naar Rotterdam en heeft intussen een eigen bedrijfje in taarten: Mimosa & Ivy. Deze naam is geïnspireerd op haar ouders. Ze bakt veel bruidstaarten en levert de heerlijkste taarten aan verschillende winkels in Rotterdam.

Donderdag 30 mei

13.00 — Betty van Enst maakt terong tomaat nieuwe stijl uit Smaak van De Sawa

15.00 — It’s a family affair: Frikadel pan speciaal door Isabel & Maarten Blokland

17.00 — Oedang Ventje uit Smaak van De Sawa door Betty van Enst

19.00 — Lawar kacang, ritueel Balinees eten door Gede Pande Satria Kusumayuda en I Made Pasca Wirsutha van Dwi Mekar, Bali

Vrijdag 31 mei

13.00 — Innovatieve gyoza snacks deel 1 door Tim Kan (Ajinomoto)

15.00 — It’s a family affair: Stanley Asmus & Celeste Scholtz-Asmus maken Stanley’s oedang peteh

17.00 — Innovatieve gyoza snacks deel 2 door Tim Kan (Ajinomoto)

19.00 — De Seitan Chefs maken vegetarische rendang van nangka. De Seitan Chefs zijn Ronald Laurens en Daan Broeckman. Ze noemen zichzelf ‘hardrock vegan freaks’ en hebben een foodtruck waarmee ze veel op festivals staan. Ze maken allerlei vegan varianten op bekende gerechten en niet alleen met seitan. Hun signature dish is de ‘Vöner’, een veganistische döner. Ronald heeft Indische roots en volgens hem Daan intussen ook aangezien ze al zo lang vrienden zijn.
UPDATE 31 mei 18.00 uur: HELAAS VERVALT DIT ITEM.  In plaats hiervan maakt Maria van de Haagse toko Poetrie Ajoe haar befaamde sajoer lodeh.

Zaterdag 1 juni

13.00 — Francis Kuijk maakt kue kembang goyang en kue kuping gayah uit Basisboek Indonesisch

15.00 — It’s a family affair: Mama’s nasi goreng door Hetty Kokosky Deforchaux-Philippi & Albert Kokosky Deforchaux (Ap Halen)

17.00 — Kue putu ayu en roti kukus door Francis Kuijk uit Basisboek Indonesisch

19.00 — Marc Tierolf maakt loempia Betawi volgens het recept van Oma Miet

Foto: Marc Tierolf  

Zondag 2 juni

13.00 — Francis Kuijk maakt lontong met bubuk kedelai en sayur boontjes uit Basisboek Indonesisch

15.00 — It’s a family affair: Sop ojong berawan door Fannyta Meinar & Danny Pichel

17.00 — Lawar nangka, ritueel Balinees eten door Gede Pande Satria Kusumayuda en I Made Pasca Wirsutha van Dwi Mekar, Bali

19.00 — ‘Smoor/semur’geschiedenis in een gerecht’, door Stacia Tasmin en Yasmin Tri Aryani

Foto: Francis Kuijk