57e Tong Tong Fair officieel geopend: 
“A celebration of diversity”

Balinese stoet voor de 57e Tong Tong Fair. Foto Serge Ligtenberg

Balinese stoet voor de 57e Tong Tong Fair. Foto Serge Ligtenberg

Op woensdag 27 mei is de 57e Tong Tong Fair feestelijk geopend met artiesten en sprekers uit binnen- en buitenland. De belangrijkste contemporaine schrijfster van Indonesië, Leila S. Chudori, typeerde het festival als een “celebration of diversity”.

Na een welkomstwoord van directeur Siem Boon gaf de wereldjazz-formatie Boi Akih een indrukwekkend voorproefje op hun concert van later die dag.

De Indonesische schrijfster en journalist Leila S. Chudori bracht een ware ode aan de Tong Tong Fair. Chudori maakte vorig jaar voor het eerst kennis met het festival en sprak nu over de magie van het evenement dat volgens haar een viering is van de unieke identiteit van de Indo-Europeaan. Zij roemde met name de literaire discussies, lezingen en de besprekingen van film en kunst tijdens het Tong Tong Festival, die ervoor zorgen dat niet alleen terug wordt gekeken op het verleden, maar vooral actief op zoek wordt gegaan naar de huidige Indo-Europese identiteit. Al met al is de Tong Tong Fair volgens haar met recht te typeren als een “celebration of diversity”.

Schrijfster Vilan van de Loo vertelde openhartig over haar passie voor de Indische geschiedenis. Eerder die dag werd haar biografie over Johannes ‘Pa’ van der Steur gepresenteerd.

Na een optreden van Suka Duka, het Balinees dans- en muziekensemble onder leiding van Agus Made Wardana, werd met een slag op de tong-tong (seinblok) het festival officieel geopend.

De Tong Tong Fair is nog te bezoeken tot en met zondag 7 juni.