59e Tong Tong Fair in Den Haag in teken van jazz en sterke vrouwen

De 59e Tong Tong Fair vindt plaats van donderdag 25 mei t/m maandag 5 juni op het Malieveld in Den Haag. Het culturele programma staat in het teken van jazz, razend populair in Nederlands-Indië en Indonesië nu. In een tweede themaprogramma staan ‘sterke vrouwen’ centraal. Van Melati van Java (1853-1927), Marie van Zeggelen (1870-1957) en Raden Adjeng Kartini (1879-1904) tot hedendaagse auteurs als Karin Amatmoekrim, vrouwen die zich niet in hokjes laten stoppen en de confrontatie met heilige huisjes niet schuwen.

De Tong Tong Fair, het grootste Indische evenement ter wereld, is een zinnenprikkelende drie-eenheid van cultureel festival, foodfeest en oosterse beurs. In 1959 was er een groepje Indische Nederlanders dat de Indische cultuur zo mooi, inspirerend en belangrijk vond, dat het een evenement ging organiseren om dat te laten zien. Bijna zestig jaar later ontmoeten Oost en West elkaar op de Tong Tong Fair nog altijd in een sfeer van vrijheid, vriendschap en inspiratie. De internationale programmering weerspiegelt de gemengde wortels van de Indische cultuur: diverse Europese en Aziatische landen en regio’s hebben de Indische keuken, muziek, kleding, interieurs en gewoontes beïnvloed.

Cultureel programma 2017

De jazzreputatie van Den Haag is alom bekend, net als de populariteit van jazz in hedendaags Indonesië. Minder bekend is dat de Haagse jazz-scene deels Indische wortels heeft. Vrijwel onbekend is de invloed van jazz, met name uit Amerika, op de populaire cultuur in Nederlands-Indië. Met muziek, dans, historische modeshows en lezingen verbindt het Tong Tong Festival toen en nu. Jazzartiesten zoals Rob Agerbeek, Boi Akih, Maurice Rugebregt, Olaf Tarenskeen en jazzmusici uit Indonesië spelen old school jazz, moderne jazz en funky worldjazz.

Dovemansoren

Tegen dovemansoren praten doet niemand graag. De Indische mensen die vanwege de dekolonisatie vanuit Indonesië naar Nederland moesten vertrekken, weten er alles van. Wie zat er in Nederland op hun verhalen te wachten? Gelukkig is het tij inmiddels gekeerd. Steeds meer verhalen komen los, ook op de Tong Tong Fair. ‘Ajo! Vertel! Verhalen om te herhalen’ is een theatrale presentatie waarin ouderen met verhalen, liederen, gedichten en dans  hun bijzondere geschiedenissen doorgeven aan het publiek. Zij brachten hun jeugd door in een multiculturele samenleving avant la lettre. Een samenleving die bestond uit Javanen, Sumatranen, Molukkers, Madoerezen, Soendanezen, Europeanen, Surinamers, Armenen, Japanners, Chinezen etc. Ook waren naast de grootste moslimgemeenschap ter wereld andere geloofsgemeenschappen aanwezig: katholieken, protestanten, joden, confucianisten, boeddhisten, hindoes etc.

‘Zwijgen in alle talen’

In het programma ‘Zwijgen in alle talen’ van Riboet Verhalenkunst delen bekende Indische Nederlanders hun verhaal. De dovemansoren hebben ook hier plaatsgemaakt voor een belangstellend publiek.

Festival

Het Tong Tong Festival is het culturele programma van de Tong Tong Fair. Het volledige culturele programma verschijnt in april op deze website.

Food & Fair

De Eetwijk op de Tong Tong Fair is met tientallen restaurants en waroengs het grootste Aziatische foodcourt van Nederland. Fijnproevers kunnen er Indische en Indonesische gerechten proeven die buiten de Tong Tong zelden worden geserveerd. Zie http://tongtongfair.nl/food.
Voor het Indonesië Paviljoen reizen de vele tientallen standhouders speciaal uit Azië naar Nederland. De entrepreneurs op de Grand Pasar komen onder meer uit Indonesië, Vietnam, Thailand, Maleisië en India. Deze beurs biedt een productenmix van wellness, spiritualiteit, toerisme, huis & interieur, mode en sieraden. Zie http://tongtongfair.nl/fair.

Openingstijden, toegangsprijzen

  • De 59ste Tong Tong Fair heeft plaats van donderdag 25 mei t/m maandag 5 juni op het Malieveld in Den Den Haag (Hemelvaart t/m 2e Pinksterdag). Dagelijks van 11.00 tot 22.00 uur.
  • Vroegboekkorting t/m 24 mei: kinderen 4 euro, avondkaarten 8,50 euro (niet op Hemelvaartsdag, vrijdag, zaterdag), dagkaarten 10,50 euro. Meer info, kijk hier.
  • Van 25 mei t/m 5 juni: kinderen 4,50 euro, avondkaarten 8,50 euro (niet op Hemelvaartsdag, vrijdag, zaterdag), dagkaarten 13,50 euro. Meer info, kijk hier.