61e Tong Tong Fair

De 61e Tong Tong Fair opent op donderdag 23 mei om 12.00 uur haar deuren. Tientallen standhouders komen speciaal voor de Tong Tong Fair uit Zuidoost-Azië naar Nederland, de sfeer van de beroemde nightmarkets met zich meenemend. Op 5 podia en in 310 voorstellingen zorgt de Tong Tong Fair voor muziek, amusement en verdieping. Food-liefhebbers komen aan hun trekken in de vele waroengs die her en der staan verspreid, en vooral in de beroemde Eetwijk. De Tong Tong Fair duurt elf dagen, van 23 mei t/m 2 juni, en is dagelijks geopend van 12.00 – 22.00 uur. Meer informatie en kaarten via www.tongtongfair.nl. 

De Tong Tong Fair (sinds 1959) is de grootste Indische happening van de wereld, voortgekomen uit de Pasar Malam Tong Tong/Besar. Voor de een is het een feel good-event dat voelt als een mini-vakantie naar Zuidoost- Azië & de Pacific (maar zonder jetlag of vliegschaamte), voor de ander een festival waar theatermakers, kunstenaars, dansers, musici, ontwerpers, fotografen, schrijvers en wetenschappers met de ogen van nu de Indische cultuur en (post)koloniale geschiedenis onderzoeken. Voor iedereen is het een overweldigende culinaire trip en een hebberig makende shopping galore. Het evenement importeert de sfeer van de Aziatische nightmarkets, zo geliefd bij backpackers en toeristen, door  tientallen standhouders uit Zuidoost-Azië naar Nederland te halen.

Food event

De Tong Tong Fair is een geliefd food event waar tropische dranken zoals tjendol, verse klappermelk, stroop soesoe en kopi luwak volop verkrijgbaar zijn. Waroengs (kleine eetstandjes) bieden zoete koekjes zoals spekkoek, kwee poetoe en bika Ambon en hartige snacks zoals Indische kroket, lemper en risolles. En waar de een voorzichtig doerian-roomijs probeert, waagt de ander zich direct aan een doerian challenge. 

Uitgebreide maaltijden worden geserveerd door de restauranthouders in de Eetwijk. Je vindt er diverse Indonesische streekkeukens, zoals die van Bali, Soenda, Java, Padang en Palembang. Natuurlijk ontbreekt de Indische klassieker nasi rames niet. 

Ook veggies komen aan hun trekken want de Indonesische keuken heeft veel gerechten op basis van groente, tahoe en tempeh, zoals tahoe ketoprak, lotèk of kredok.  

In het Kooktheater bereiden de thuiskokkies en topchefs zoals Pascal Jalhay en Jermain de Rozario gerechten. 

Een internationale beurs 

Tientallen standhouders reizen exclusief voor de Tong Tong Fair naar ons land. Nergens in Nederland is Zuidoost- Azië zó vertegenwoordigd als hier.  In het Indonesië-Paviljoen staan standhouders uit Jakarta, Depok, Garut, Tangerang (West-Java), Semarang, Yogyakarta, Sleman (Midden-Java), Malang (Oost-Java), Wondama (West-Papua), Bukittinggi (West- Sumatra) en Bali. In 2019 presenteert Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, zich met een grote stand vanwege 400 jaar Batavia/Jakarta. Ook nieuw is Pentas Wisata, een podium met informatie over reizen naar Indonesië. 

In 2019 presenteert Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, zich met een grote stand vanwege 400 jaar Batavia/Jakarta.

Op de Grand Pasar staan, net zoals op de vooroorlogse Pasar Gambir in Batavia, standhouders uit Nederland, Indonesië, Singapore, Vietnam, Thailand, India en Nepal.

Tong Tong Festival 

Stelde de Tong Tong Fair vorig jaar de vraag wat de Indische footprint in Nederland was, dit jaar richt het culturele programma zich op de cultuuroverdracht van generatie op generatie. Onder de noemer Next Generation presenteert Tong Tong een serie voorstellingen waarin jongere Indische Nederlanders reflecteren op de Indische identiteit en cultuur, in o.a. muziektheater, fotografie, modeontwerp, dans en debat. Met o.a. Robin Block, Amber Nefkens, Klemens Patijn & Nienke Heeg (theater), Isabelle Boon (foto-expositie), Nira Kakerissa (film), Lara Nuberg (audio-installatie)  en Sabine Bolk (batik). Remco Raben leidt een panelgesprek over de Indische (koloniale) erfenis anno nu. 

Daarnaast zijn er boekpresentaties, waaronder Een foto vertelt, over peranakan Chinezen uit Nederlands-Indië, en Tropenjazz, over jazz in Indië. In een themaprogramma wordt de Betawi-cultuur nader onderzocht n.a.v. 400 jaar Batavia/Jakarta, met o.a. een virtual reality-tour door Batavia anno 1627 en vlogs van studenten in Jakarta anno 2019. NOS-correspondent Michel Maas vertelt over zijn Jakarta. Jazzpianist Rob Agerbeek presenteert een speciaal muziekprogramma ‘Geboren in Batavia’. 

Studio Tong Tong heeft schrijvers te gast zoals Reggie Baay, Marion Bloem, Adriaan van Dis, Yvonne Keuls, Dinah Marijanan en Sylvia Pessireron. Er zijn discussies en presentaties met deelname van o.a. NIOD, Scheepvaartmuseum, CBG | Centrum voor familiegeschiedenis, Museum Volkenkunde, Westfries Museum, Museum Wereldculturen, Cinemasia en Indisch Herinneringscentrum. 

In 2019 zijn er muziek- en dansgroepen uit West-Papua, West-Sumatra, Jakarta, Bali, Frankrijk (Tahiti) en Amerika (Polynesisch).

Bijzonder is de nieuwe formatie JazzmasterMania die de ongekend moeilijke gitaren-bigband-muziek van de Tielman Brothers uit 1965 speelt.

Andere gasten zijn o.a. Sjors van der Panne (chansons), Loïs Lane (pop), Kaylee Jane (pop), Julya Lo’ko (world), Boi Akih ft. Nippy Noya & Zoumana Diarra (wordjazz), Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren (klassiek), Astrid Seriese (world). Dansers Heather Ware en Tim Persent (van o.a. LeineRoebana) maken een exclusief programma ‘Tjatoer’ samen met Boi Akih. Wieteke van Dort, Ricky Risolles, Gebroeders Timisela en Pisang Susu zorgen voor een flinke dosis vrolijkheid. 

Een archipel van themapaviljoens

De Tong Tong Fair is een archipel van themapaviljoens: het Entreepaviljoen met het Rogierplein met diverse tentoonstellingen, Studio Tong Tong (gesproken woord), Grand Pasar (internationale beurs) met het Tong-Tong-Podium (muziek/dans), Indonesië-Paviljoen (standhouders uit Indonesië) met Pentas Wisata (podium met muziek, dans en toeristische informatie m.b.t. Indonesië), De Eetwijk (waroengs en restaurants), De Rotonde (muziek- en danscafé).