Coron wint Ems Grizèl Trofee 2017

De Ems Grizèl Trofee gaat dit jaar naar Coron in het Indonesië-Paviljoen. De jury is van mening dat het is alsof je een museum binnenstapt.

Ieder jaar beoordeelt een onafhankelijke, deskundige jury het uiterlijk van de stands op de Tong Tong Fair. De trofee is genoemd naar Ems Grizèl, die dertig jaar lang als vrijwilliger de administratie van het evenement verzorgde. In 1998 is zij overleden; deze prijs houdt de herinnering aan haar levend.

Winnaar Coron

Jaap Donselaar, eigenaar van Coron in het Indonesië-Paviljoen (stand 2271), doet al véle jaren mee met de Tong Tong Fair. Wanneer je zijn stand bezoekt, is het alsof je een museum binnenstapt. Authentieke etnografica, een prachtige collectie wayang golek maar ook cadeautjes voor iedereen, in alle prijsklassen. De wijze waarop Coron deze variëteit presenteert, nodigt uit tot ontdekken. De presentatie is niet opdringerig, maar spannend en subtiel.

Eervolle vermelding voor Nita Gems

Standhouder Nita Gems op de Grand Pasar (stand 1411) ontving een eervolle vermelding. Nita Gems verkoopt een grote variëteit aan edelstenen die het op een overzichtelijke manier etaleert. De stand doet al vele jaren mee met de Tong Tong Fair en is een vaste stop voor liefhebbers van bijzondere edelstenen, die het evenement in groten getale bezoeken.

Juryleden

De jury bestond dit jaar uit Lexa Jaffe —  jarenlang standhouder op de Tong Tong Fair met Toko OooomPiet en vorig jaar zelf winnaar van de Ems Grizèl Trofee — en Shelly Lapré, beeldend kunstenaar. Haar Indische achtergrond en familiegeschiedenis zijn haar grote inspiratiebron. Shelly geeft in de Bengkel diverse workshops.

Over de Ems Grizèl Trofee

De jury beoordeelt alle stands op de Tong Tong Fair, en hanteert daarbij de volgende criteria: of de stand een eigen sfeer of gezicht heeft weten te creëren; welke middelen van presentatie zijn gebruikt voor de inrichting, zoals verlichting, kleurgebruik etc. Er wordt niet gekeken naar de grootte van de stand. Buiten de beoordeling vallen: de theaters, tentoonstellingen en de stands van de organisatie.