Datalek bij partner Ticketcounter

Sinds 2018 besteden wij, Tong Tong Fair, de kaartverkoop uit aan Ticketcounter, een bedrijf dat de verkoop van tickets voor evenementen, musea, dierentuinen en pretparken organiseert. Ticketcounter heeft eerder deze week officieel bekendgemaakt dat er door een menselijke fout in hun organisatie persoonsgegevens zijn gelekt. Het betreft persoonsgegevens van mensen die online tickets bij en/of Pasarpassen (passe-partouts) bij ons hebben gekocht via het systeem van Ticketcounter. Uiteraard betreuren wij dit zeer.

Wat heeft Ticketcounter gedaan, zodra dit nieuws bekend werd?

Ticketcounter heeft het lek gevonden en het dichtgezet. Ticketcounter heeft al haar klanten geïnformeerd en een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Om welke periode gaat het?

Het betreft de persoonsgegevens van mensen die tussen 2 maart 2018 t/m 5 augustus 2020 gebruik hebben gemaakt van Ticketcounter voor de aankoop van online tickets. Wij hebben onze ticketshop al eerder gesloten dan 5 augustus, toen we wisten dat de Tong Tong Fair geen doorgang zou vinden in 2020.

Om welke gegevens gaat het precies?

Het betreft de persoonsgegevens die mensen voor 5 augustus 2020 hebben gebruikt bij de aankoop van online tickets en/of gegevens die gebruikt worden bij abonnementen. Het kan dan gaan om naam, mailadres, telefoonnummer, adres en/of geboortedatum.

Indien er met iDEAL is betaald, is ook het IBAN nummer gelekt. Er zijn geen wachtwoorden, pasfoto’s of creditcardgegevens gelekt. Dus er is geen noodzaak om een account te resetten of om u zorgen te maken over toegang tot uw (bank)rekening. Dit is niet aan de orde.

In de webwinkel van de Tong Tong Fair vragen wij overigens alleen uw naam, e-mailadres en bankrekeningnummer t.b.v. de betaling. Bij het bestellen van een Pasarpas vragen wij wel om een geboortedatum.

Wat kan er met deze gegevens worden gedaan?

Er is geen direct gevaar. Wij adviseren u om extra alert te zijn op zogenaamde phishing-activiteiten. Een hacker kan zich (bijvoorbeeld) voordoen als een medewerker van een bank en uw gegevens gebruiken om te bewijzen dat hij ‘echt van de bank’ is. Wij benadrukken dat Tong Tong Fair, Ticketcounter of uw eigen bank u NOOIT telefonisch, per mail, per app, of op welke andere wijze dan ook zullen vragen om pincodes, persoonlijke inloggegevens of om overboekingen tussen bankrekeningen of andere vertrouwelijke financiële handelingen uit te voeren. Mocht u een verdacht bericht ontvangen in deze trant, neem dan altijd contact op met de betrokken instantie via de vaste contactgegevens die u van deze genoemde partijen heeft.

Voor meer informatie over phishing en veilig bankieren verwijzen wij naar de website van Veiligbankieren en de Rijksoverheid.

Is het mogelijk om mijn gegevens per direct te verwijderen uit de systemen?

Dat kan. Stuur hiervoor een mail naar info@ticketcounter.nl en zij zullen dan de gegevens conform de AVG richtlijnen (Algemene Verordening Gegevensbescherming)/GDPR-richtlijnen uit het systeem verwijderen.

Heeft u vragen n.a.v. de datalek?

U kunt de servicedesk van Ticketcounter ook bereiken via 010 751 6400 of info@ticketcounter.nl. Daarnaast kunt u zich wenden tot de Autoriteit Persoonsgegevens.