Programmanieuws 18 april!

Van 24 mei tot en met 3 juni vindt de 60e Tong Tong Fair plaats op het Malieveld in Den Haag. De organisatie grijpt de 60e editie aan om op zoek te gaan naar de ‘Indische footprint’: hoe ‘verindischt’ is Nederland? Van sambal als nationale smaakmaker en kipsaté in ieder eetcafé tot en met de invloed van Indische Nederlanders op de jazz, rock, pop en literatuur. Op welke manier laten Nederlanders zich inspireren door deze Indische erfenis?

De Tong Tong Fair vernieuwt

De jubilerende Tong Tong Fair (1959) krijgt een nieuw uiterlijk en ook de routing binnen verandert. De organisatie wil meer laten zien van de vele culturele activiteiten, die daarom in andere paviljoens en meer verspreid over het evenemententerrein worden aangeboden. Twee nieuwe paviljoens vervangen de bestaande theaters; De Rotonde (dans) en Studio Tong Tong (gesproken woord) krijgen deels transparante gevels om de bezoekers nog meer deelgenoot te maken van de programma’s.
Terug van weggeweest, is de imposante nachtblauwe bogentent (van buiten wit), die in een geüpdatete versie op het Malieveld wordt opgebouwd. Het is het onderkomen van de Grand Pasar met het Tong-Tong-Podium als muzikaal hart.
De beroemde Eetwijk wordt uitgebreid; de paviljoens Oost, West en Noord krijgen concurrentie van Zuid.

Naar Holland, expositie

Er zijn nieuwe tentoonstellingen, o.a. over de repatriëring van Indo-Europese Nederlanders (Indo’s). De expositie richt zich op de vraag waarom deze Nederlanders naar Nederland vertrokken. Waren zij repatrianten, migranten of vluchtelingen? Waarom wilde de Nederlandse regering deze Nederlandse staatsburgers liever niet toelaten? De tentoonstelling Naar Holland is een onthutsend relaas van de bijna onmogelijke positie waarin Indo-Europeanen verkeerden: zowel in Indonesië als in Nederland ongewenst. In 2017 was Naar Holland in een kleine opstelling te zien, die zoveel publieksreacties te weeg bracht dat het onderwerp nu verder wordt uitgewerkt. Centraal staat de periode 1952-1956.

Een tweede tentoonstelling gaat over Indische iconen in de Nederlandse popmuziek, i.s.m. Klanken van Oorsprong, de nieuwe documentaire van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich.

Een derde tentoonstelling is gewijd aan de geschiedenis van de Tong Tong Fair: De Pasar Malam van Tong Tong, een Indische onderneming.

Een vierde tentoonstelling, Tropenjazz, vertelt het verhaal van de jazz in Nederlands-Indië, een project van muziekantropoloog en pianist Henk Mak van Dijk. Deze expo zal later ook in Indonesië te zien zijn.

Indische mind hug

Als ‘perceptueel manipulator’ is Dan LeFay gespecialiseerd in mentalisme, de kunst van de psychologische illusies. Speciaal voor de 60e Tong Tong Fair zal Dan een door zijn Indische afkomst geïnspireerd programma samenstellen. Al op jonge leeftijd werd Dan geïnspireerd door muziek, verhalen en de geschiedenis en filosofieën van de westerse en oosterse wereld. Dit komt terug in het speciale programma dat hij voor de jubilerende Tong Tong Fair ontwikkelt. Dan LeFay is tweemaal Nederlands kampioen goochelen (1995 en 2002) geweest en vertoont over de hele wereld zijn unieke stijl.

Wouter Hamel, Sjors van der Panne, Balawan, Keroncong De’Poespo e.v.a.

Wouter Hamel is een van de topacts van de 60e Tong Tong Fair. Wouter Hamel (1977) won al in 2007 een Zilveren Harp voor zijn album Hamel. Succesvolle tournees in het Verre Oosten en gouden platen volgden. Op 15 augustus 2017 trad de jazzcomponist en -zanger op bij de nationale herdenking van het einde van de oorlog in Zuidoost-Azië, waar hij vertelde over zijn Indische roots.
Ook de populaire chansonnier Sjors van der Panne treedt op.

Uit Indonesië komt een van de beste gitaristen van de wereld over, Balawan. Hij was eerder te gast en neemt voor deze jubileumeditie een 8 man tellende gamelanformatie mee, Batuan Ethnic Fusion, waarmee hij zijn weergaloze fusion van Oosterse en Westerse muziek ten gehore brengt.

Ter gelegenheid van de 60e editie is er een bijzonder krontjong-programma. Met zijn invloeden uit de Portugese volksmuziek, Goa, Malakka, Afrika, Soenda en Java is dit eeuwenoude wereldmuziek, ook wel de soundtrack van Indische cultuur genoemd. Uit Jakarta komt het 12 man sterke krontjongorkest Keroncong De’Poespo. Julya Lo’ko & Erwin van Ligten nemen hun programma ‘Kroncong Baru’ in reprise. Verder treden aan Abadi, een nieuw Nederlands ensemble dat traditionele krontjong speelt, en het Anna Montan & Patrick Lauwerends Kwartet, met krontjong-interpretaties in een jazzy jasje.

Special: Gamelan

De 60e Tong Tong Fair heeft een uitgebreid gamelan-programma. Gamelanensemble Widosari o.l.v. Elsje Plantema viert zijn 25-jarig jubileum met o.a. een muziekstuk voor Javaanse gamelan en koperblazers, een traditie uit de kraton van Yogya, i.s.m. saxofoniste Yukari Uekawa en studenten van het Conservatorium van Amsterdam. Met speciale gasten Joko Susilo (dalang die een wayangvoorstelling geeft) en Peni Candrarini uit Indonesië.
Het ensemble Taradhin rond componiste Sinta Wullur combineert Indiase klassieke ragas met minimal music en gamelan-invloeden uit Bali, Java en Sunda. Speciaal voor de Tong Tong Fair wordt het programma aangevuld met de instrumentale uitvoering van Tagore-liederen en een deel van Simeon ten Holt’s Canto Ostinato op harp, piano en bansuri.
Gong Tirta speelt CrossWorX, een progressieve fusion van gamelan, theater, poëzie etc.
De groep Sekaha Gong Semara Gita brengt Balinese gamelan en dans.
Uit Indonesië komt wereldster Balawan over met zijn blend van double neck jazz guitar en klassiek-Balinese gamelan. Het in Nederland gevestigde Dangiang Parahiangan zal de tembang Sunda cianjuran, West-Javaanse klanken brengen.

De Rotonde

In het nieuwe paviljoen De Rotonde draait alles om dans. Met themadagen zoals Indorock around the clock, Tropical Sunday, Indo Country en The roaring twenties (aanhakend bij de expo Tropenjazz) wordt de Indische muzieksmaak uitgediept. Live bands en DJ’s: het publiek wordt uitgenodigd zich in stijl op de dansvloer te begeven.

Afterparty in Het Paard

Op 2 juni is er een afterparty in de Haagse popzaal Het Paard, Bintang at Night, waar DJ’s uit Nederland en Indonesië tot laat in de nacht draaien. Kaarten zijn verkrijgbaar via Paard én met extra korting in de ticketshop van de Tong Tong Fair.

Kooktheater

Het populaire Kooktheater biedt in 2018 een fonkelnieuw programma met gasten als Annemarie Pronk en Francis Kuijk (Heel Holland Bakt), foodstylist Vanja van der Leeden (o.a. Elle Eten), Marnix Benschop (o.a. ex-NoMa, Fat Duck), Betty van Enst (24Kitchen) en de internationale topchef Norman Musa. Nieuw dit jaar zijn ook de masterclasses waarin experts focussen op technische vaardigheden, bijvoorbeeld pangsit vouwen, lemper rollen en snijtechniek.

Letteren

In Studio Tong Tong vertelt Wieteke van Dort over haar Familiekroniek, dat later dit jaar verschijnt. Yvonne Keuls komt vertellen over haar zojuist verschenen boek Zoals ik jou ken, ken jij mij over haar vriendschap met sterauteur Hella Haasse. Illustrator Peter van Dongen, winnaar van de Stripschapprijs 2018, komt praten over zijn boek Familieziek. Thrillerauteur Tomas Ross wordt geïnterviewd n.a.v. Het verdriet van Wilhelmina, het laatste deel van een thriller-drieluik over de dekolonisatie van Nederlands-Indië.

Yogyakarta, Malang, West-Sumatra, Wondama (West Papua)

De Tong Tong Fair brengt in 2018 weer honderden deelnemers uit het buitenland op de been — standhouders, artiesten en officials. In het Indonesië-Paviljoen staan dit jaar niet alleen tientallen standhouders die speciaal voor de Tong Tong Fair uit Indonesië overkomen, ook presenteren de steden Yogyakarta en Malang zich alsmede de regio’s West-Sumatra en Wondama (West Papua). Op de Grand Pasar staan ook standhouders uit Indonesië en uit andere delen van Zuidoost-Azië, vooral uit Vietnam, Singapore, Thailand en India.

Het volledige programma – met alle tijden en locaties – is eind april bekend.