• Tentoonstelling
    Indische iconen
    in de Nederlandse popmuziek

  • Indorock-legende
    Andy Tielman

Indorock Around The Clock

Zondag 27 mei staat helemaal in het teken van de Indorock. Deze unieke muziekstijl wordt uitgevoerd door Indische bands. Zij verenigen Amerikaanse rock-’n’-roll met de kendangan, een tokkeltechniek afkomstig uit de krontjongmuziek, en de dubbele slag in de afterbeat.

Verwacht spetterende optredens van onder meer de Bibit-Rockers, Erwin van Ligten & Friends, Erwin Java, Java Guitars en Crazy Rockers met als gast Rinus Gerritsen (Golden Earring). Popprofessor Leo Blokhuis geeft een introductie.

Tjendol Sunrise

Een paar jaar geleden hingen de mannen van Tjendol Sunrise hun drumstokken en gitaren in de wilgen, maar nu, voor de 60e Tong Tong Fair, zijn ze terug met hun spetterende mix van rockabilly, rock-’n’-roll en Indorock. Donderdag 24 mei, zaterdag 26 mei

Blue Diamonds

Op zaterdag 26 mei is er een ode aan de Blue Diamonds m.m.v. Patrick Drabe en muziek van Springtide.

Ode aan Sandra Reemer

Door modeontwerper en vriend Addy van de Krommenacker. Vrijdag 1 juni

Meer Indorock

Leo Blokhuis, Woody Brunings en Leon Donnars onderzoeken op zaterdag 2 juni de invloed van Indorock in ‘Van Dierentuin tot Tong Tong Fair’.

Indische iconen in de Nederlandse popmuziek

Wil jij weten welke Indische en Molukse artiesten hun stempel op de popmuziek in Nederland hebben gedrukt? Bezoek dan de expositie Indische iconen in de Nederlandse popmuziek, tjokvol historische informatie maar óók muziek.

De Tielman Brothers introduceerden de rock-’n’-roll in Nederland en tieneridolen als Anneke Grönloh, Sandra Reemer en The Blue Diamonds scoorden in de jaren zestig de ene hit na de andere. Met hun optredens stonden ze aan de wieg van de teenagercultuur in Nederland. Brandend zand van Anneke Grönloh, Ramona van The Blue Diamonds. Laat de eerste tonen van het nummer klinken en bijna iedereen kan wel een stukje meezingen. Het zijn iconische nummers die inmiddels definitief tot ons muzikale collectieve geheugen behoren.

Artiesten van Indische en Molukse afkomst hebben altijd een toonaangevende rol in de popmuziek gespeeld. In de jaren zeventig brachten de mannen van Massada het publiek in vervoering met hun ritmische en opzwepende nummers. Sayang é́ van Massada iedereen kent het. De fans van Doe Maar zongen in de jaren tachtig uit volle borst mee met het door Ernst Jansz gecomponeerde Rumah saya. Ook in de jaren ’90 (Kane) en in de 21e eeuw zijn er nog altijd Indische invloeden in de muziek van kracht, of het nu gaat om hiphop (Kraantje Pappie), indie pop (Blaudzun) of dance (Don Diablo).

Jukebox

Indische Iconen in de Nederlandse popmuziek bevat niet alleen een Wall of Fame, maar ook een jukebox. QR-codes in de expo veranderen je smartphone in een personal jukebox. Neem dus een koptelefoontje mee als je ongestoord wilt luisteren!

Indische wall of fame

De tentoonstelling begint met de Tielman Brothers. Bij de viering van vijftig jaar popmuziek in Nederland in 2008 werd de release van hun single Rock little baby of mine (1958) – tevens uitgeroepen als de eerste Nederlandse rock -’n’-roll single – gemarkeerd als het beginmoment van de Nederlandse popmuziek. Die visie wordt inmiddels breed gedeeld. “Iedereen in Nederland die een elektrische gitaar in zijn handen heeft, heeft eerst naar de Indo’s gekeken”, aldus popjournalist Leo Blokhuis, te gast in het tv-programma Pauw. En in De Wereld Draait Door viel Golden Earring-zanger Barry Hay hem bij met de woorden: “De Indo’s hebben ons allemaal op het goede spoor gebracht.”

In een Indische Wall of Fame komen naast de Tielman Brothers ook andere Indorock-groepen voor het voetlicht. Groepen en artiesten van het eerste uur als The Javalins (Al Capone), The Black Dynamites en Robbie Boekholt (Once), maar ook van later die nog altijd Indorock nummers spelen zoals Tjendol Sunrise, Bibit Rockers, Lode Simons & Wipe Out Selection en Spring Tide.

Klanken van oorsprong

De tentoonstelling Indische Iconen is een productie van Stichting Tong Tong, gekoppeld aan de documentaire Klanken van Oorsprong van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich, die sinds juni 2018 in de bioscopen is te zien. Kijk hier voor meer informatie.

Indische winter: festival in Breda

In Breda vindt vanaf 1 december 2018 het festival Indische winter plaats, georganiseerd door Stedelijk Museum Breda, met o.a. de expo Indische iconen in de Nederlandse popmuziek. Kijk hier voor meer informatie.

Koop kaarten in de ticketshop van de Tong Tong Fair