Banda nu

Als we over de Banda Eilanden spreken, gaat het bijna altijd over de VOC en nootmuskaat. Documentair-fotograaf Isabelle Boon was benieuwd hoe het is om op te groeien in een omgeving vol materiële restanten van dit verleden. Hoe kijkt de jonge generatie naar de toekomst? In Studio Tong Tong vertelt ze op 30 mei over haar project én fotoboek, dat in 2019 verschijnt. Lees hier meer.

The Golden Fruit

In de moderne dansvoorstelling The Golden Fruit onderzoekt choreaograaf Ubit Iskandar van Look Now Dance Company de invloed van Indonesische dans op westers klassiek ballet. In 2017 was een preview te zien op de Tong Tong Fair, dit jaar de volledige dansvoorstelling. Met Michael Sastrowitomo, Janette Rivers en Robert Prein.

Banda Eilanden

In het kader van ‘350 jaar Vrede van Breda’ was in 2017 de voorstelling The Golden Fruit te zien in diverse VOC-steden door het land. In The Golden Fruit wordt de grote invloed van Indonesische dans op westerse klassiek ballet onderzocht. Culturele uitwisseling had plaats aan het Franse hof toen Louis XIV onderhandelaar was tussen de Nederlanders en de Britten in de Vrede van Breda. Hierbij werden de Banda Eilanden (Zuid-Molukken) verruild voor Manhattan en kregen de Nederlanders het monopolie op nootmuskaat.

De dansvoorstelling vertelt het verhaal van twee mannen uit twee werelden in strijd met elkaar om het bezit van nootmuskaat.
In de voorstelling wordt zowel traditionele als moderne muziek gebruikt.

Dansers

Met dans van Michael Sastrowitomo (o.a. Scapino & Internationaal Danstheater), Janette Rivers (o.a. Marc Brew, Australie, Euroballet) en Robert Prein (o.a. The Body Guard, Anne, Awaji Art Circus, Japan) dansen in een choreografie van Ubit Iskandar.

Tong-Tong-Podium, woensdag 30 mei