Tropenjazz

Boekpresentatie: Tropenjazz. Jazz in Nederlands-Indië 1919–1950

Op zondag 26 mei presenteert Henk Mak van Dijk, pianist en muziekantropoloog, zijn langverwachte boek: Tropenjazz, ‘Jazz in Nederlands-Indië 1919–1950.  Tropenjazz gaat over jazz in Nederlands-Indië, vanaf het eerste jazznummer Fidgety Feet gespeeld in 1919 tot serieuze luister jazzconcerten eind jaren dertig.

Tropenjazz tovert de lezer een uitbundige wereld voor van vrolijke jazz, gespeeld door orkesten in alle soorten en maten: scheepsorkesten van de grote ocean liners, topensembles van overzee, de Manilla jazz, bioscooporkesten, schoolbandjes, Indo-Europese jazzorkesten en inheemse bands. Een regen van afbeeldingen, advertenties en zeldzame foto’s illustreert bands, solisten, sociëteiten, hotels, dancings, zwembaden, grammofoons en platen, Hollywood-muziekfilms en de radio.

Blanke superioriteit

Tussen de regels door maakt u kennis met de schaduwenkanten van de Indische jazzwereld: de context van de koloniale samenleving, koloniaal gedachtegoed over blanke superioriteit, discriminatie van Indo-Europese musici, economische malaise, de Japanse bezetting, naoorlogse ontreddering en een gedwongen vertrek uit Indië voor vele jazzmusici. De epiloog opent een venster op zowel internationaal gewaardeerde Indische jazzjongens in het naoorlogse Nederland als jazz in Indonesië.

Tropenjazz wil vooral een ervaring bieden, verbazen over een wervelende jazzwereld die weliswaar voorgoed verdwenen is, maar een nieuw momentum zeker verdient.

Met een voorwoord van Naresh Fernandes, schrijver van Taj Mahal Foxtrot: The Story of Bombay’s Jazz Age.

Waar, wanneer

Studio Tong Tong, zondag 26 mei

Tijdens de boekpresentatie Tropenjazz treedt op het danspaar Lucia en Quinten van de Amsterdamse dansschool Lindy Spirit met oude stijl jazzdansen als de charleston en de jitterbug