Batik-eiland

Bezoek Batik-Eiland

Op de 62ste Tong Tong Fair is een grote stand gewijd aan batik: Batik-Eiland. Hier vind je onder meer de tentoonstelling Batik maakt de man, een winkel, een spreekuur en Upcycle Atelier.

Batik-Eiland

In Batik-Eiland zijn batikexpert Sabine Bolk en ontwerpers Romée Mulder en Myrthe de Groot van modelabel Guave dagelijks aanwezig met hun expertise. Als bezoeker kun je je eigen (antieke of nieuwe, geërfde of gekochte) batiks meenemen naar hun spreekuur. Zij kijken dan samen met jou of er meer over te ontdekken valt.

Upcycle Atelier

Ook kun je in het Upcycle Atelier van Guave een lapje batikstof kiezen waarmee Myrthe en Romée elke dag tussen 15.00 en 16.00 uur met een kledingstuk dat je zelf meeneemt iets moois maken. Upcycling is: van iets ouds (niet meer in de mode, met een scheur of een vlek) juist iets nieuws maken! Niet alleen leuk, ook duurzaam.

Spreekuren

Daarnaast zullen de drie experts elke dag tussen 13.00 en 15.00 uur een speciale gast ontvangen die met batik werkt. Bijvoorbeeld een onderzoeker, een eigentijdse batikker of iemand die producten maakt met batik. De volledige gastenlijst is uiteraard ook in de stand te zien.

Batik maakt de man

De expositie Batik maakt de man vertelt het verhaal van de batikmode voor mannen met unieke archieffoto’s en de portretserie Javaanse Jongens van kunstenaarsduo Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek. De geschiedenis van de batikbroek gaat terug tot de 19e eeuw, toen de zogenaamde slaapbroek een hype werd. Door de eeuwen heen verschoof de mode van batikbroek naar blouse, zoals tegenwoordig goed te zien is op Indische gelegenheden als de Tong Tong Fair.

Batik-Eiland vind je  tegenover Studio Tong Tong en is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Mondriaanfonds en Fonds 1818, waarvoor onze dank.

Lees ook de glossy BATIK!

Batik is populair in Nederland. Veel jongeren vallen voor de originele kleuren en de vaak prikkelende motieven. Maar wat weten we eigenlijk van batik, vooral bekend als traditionele stof uit Indonesië? Batik is een techniek, ambacht, kunst, erfstuk, erfgoed; een modeverschijnsel van nu. In 2021 verscheen de prachtige glossy Batik,  een naslagwerk dat leert en inspireert. Natuurlijk op de de Tong Tong Fair verkrijgbaar of online! En stel al je vragen live in het Batik-Eiland.

Veel jongeren vallen voor de originele kleuren en de vaak prikkelende motieven van batik