Jazz

 • Wouter Hamel in concert
  26 mei

 • Astrid Seriese: Improïndo
  met Xavier Boot en Harmen Wijntjes

 • Gamelan meets jazz
  Balawan a.k.a. ‘Magic Fingers’

 • Brenda Frans
  cd-presentatie ‘Mujer’

Expositie: Tropenjazz

Hoe het komt dat ook de jazz in Nederland Indische wortels heeft, vertelt de expositie Tropenjazz. Jazz in Indië. 1918-1951. Leer over de eerste jazz in Indië, Manilla bands en Indische jazzbands als de Brown’s Sugar Babies en Melody Makers. De tentoonstelling van Henk Mak van Dijk staat bij De Rotonde.

2018

Koop kaarten in de ticketshop van de Tong Tong Fair

Tong Tong Jazz!

De Tong Tong Fair eert de traditie van Den Haag als jazzstad. Met dit jaar concerten van Wouter Hamel, I Wayan Balawan, Michael Simon’s Asian Connection, een cd-presentatie van Brenda Frans en een nieuw programma van Astrid Seriese, ‘Improïndo’.

Anna Montan & Patrick Lauwerends Kwartet

Jazz-zangeres Anna Montan vormt sinds 2008 een duo met bassist Patrick Lauwerends. Samen hebben zij een originele fusion van krontjong en jazz ontwikkeld. Anna Montan: “In onze muziek combineren we de typische harmonieën en ritmes van de krontjong met die van de jazz en is deze nieuwe fusion ontstaan.” 
Het duo trad in 2009 voor het eerst op met een bijzondere fusion van jazz en krontjong. Musicus en journalist George Dankmeyer (helaas in 2017 overleden) noemde dat optreden in tijdschrift De Sobat “een bijzondere prestatie”. “[…] Ze zijn musici die de moderne jazz, blues, fado, krontjong en een beetje kaseko (Patrick is van Surinaamse origine) schitterend in muzieknoten hebben uitgetekend. […] Om deze gedurfde duo-stijl te spelen moet je wel enige vaardigheid vocaal en/of instrumentaal hebben. En een brede kennis van wereldmuziek, wil je de simpel lijkende krontjong erin verweven.”

In 2018 treden Montan & Lauwerends aan met een kwartet. Met: Anna Montan (vocal; saron, kleine percussie, bekkens), Zane Massey (fluit, saxofoon), Patrick Lauwerends (contrabas) en Renadi Santoso (percussie; kendang, rindik).

Vrijdag 25 mei 2018

Wouter Hamel: ‘Amaury’

Op 15 augustus 2017 vertelde jazzmusicus Wouter Hamel over zijn Indische roots, bij de herdenking van het einde van de oorlog in Zuidoost-Azië. Maar de meeste mensen kennen hem natuurlijk van zijn muziek. Wouter Hamel (1977) is een van Nederlands’ meest succesvolle internationale (jazz)musici. In 2007 won hij een Zilveren Harp voor zijn album Hamel. Succesvolle tournees in het Verre Oosten en gouden platen volgden. In Azië en met name Japan is de componist en -zanger een megaster. In 2017 kwam het album Amaury uit, waaruit Hamel op de 60e Tong Tong zal spelen. Zaterdag 26 mei.

Astrid Seriese: ‘Improïndo’

Vocaliste Astrid Seriese treedt aan in een intiem liedprogramma ‘Improïndo’, met pianist Xavier Boot en contrabassist Harmen Wijntjes. Maandag 28 mei.

Michael Simon’s Asian Connection

Kort geleden traden ze nog op het Borneo Jazzfestival op, straks op het Malieveld: Michael Simon’s Asian Connection. Michael Simon heeft zich tot een veelzijdige trompettist, componist, arrangeur en vertolker van internationale betekenis ontwikkeld. Pipa-speler (Chinese luit) Chung Yufeng en saxofonist en componist Minyen ‘Terry’ Hsieh komen speciaal over uit Taiwan. Samen met Michael vormen ze de frontline, die door een sterk ritme van uitstekende jazzmusici van eigen Nederlandse bodem wordt gesteund. Donderdag 31 mei.

Première! Brenda Frans ‘ Mujer’

Ze liet vorig jaar de zaal verbluft achter na een weergaloos jazzconcert: Brenda Frans. Dit jaar is ze terug, met een nieuwe cd, Mujer, die ze op het Tong-Tong-Podium presenteert. De titel is ontleend aan een Argentijnse ballade die Brenda Frans arrangeerde en die geïnspireerd is op de Grande Valse van Chopin. Het album is een eerbetoon aan de vrouw: moeder, vriendin, zus, dochter, de strijdbare, de verliefde, de kwetsbare, het meisje in de vrouw.

Naast de titelsong zijn er werken uit de American Songbook, jazz met een R&B groove, unplugged Stevie Wonder en Joni Mitchell, en alles met Molukse invloeden. Prachtige worldjazz dus. Brenda Frans (zang), Erik Robaard (double/electric bass), Wim Lohy (klassiek gitaar), Peter Krako (jazz/elektrische gitaar), Ed Boekee (piano) en Franc auf dem Brinke (drums). Vrijdag 1 juni.

I Wayan Balawan: Magic Fingers

Uit Indonesië verwelkomen we worldjazz-gitarist I Wayan Balawan. Speciaal voor de jubileumeditie neemt deze superster een 8-man tellende gamelanformatie mee, Batuan Ethnic Fusion, waarmee hij zijn weergaloze blend van double-neck jazz guitar en klassiek-Balinese gamelan zal laten horen. I Wayan Balawan (1973) a.k.a. ‘Magic Fingers’ is een van de beste gitaristen die Indonesië heeft voortgebracht. Hij mengt traditionele Balinese gamelanmuziek met modere jazz. Begeleid door traditionele gamelan-percussie demonstreert de gitarist een grote virtuositeit met zijn doubleneck gitaar. Zijn bijnaam Magic Fingers dankt hij aan de ongebruikelijke manier waarop hij gitaar speelt; Balawan tapt op de snaren. Vrijdag 1 juni, zaterdag 2, zondag 3 juni.