De Tong Tong Fair, hét adres voor kookgerei voor de Aziatische keuken

Tumpeng

Een tumpeng is een kegelvormige rijsttoren die wordt versierd met een oneven aantal bijgerechten die elk een eigen betekenis hebben. Het geheel wordt versierd met kunstig uitgesneden figuren uit komkommer, wortel, of rode en groene pepers. De kegel zelf symboliseert de Verhevenheid van God. Een tumpeng wordt gemaakt ter gelegenheid van een belangrijke gebeurtenis in een mensenleven zoals de geboorte, het huwelijk en het overlijden. Op de Grand Pasar en in het Indonesië-Paviljoen zijn tumpengvormen in verschillende maten verkrijgbaar.

Lempermaker

In alle waroengs op de Tong Tong Fair is deze populaire snack verkrijgbaar: lemper. In Indonesië gaat deze dunne rol kleefrijst, met een vulling van vlees en kruiden, in bananenblad gehuld. In Nederland is bananenblad moeilijk verkrijgbaar want maar kort houdbaar. Dus wordt de lemper in plastic gerold. Hoe dan ook, met dit instrument kun je voortaan thuis lemper maken.

Tjobek & oelekan

Zonder tjobek (vijzel) en oelekan (stamper) geen Indisch eten! Het oeleken wordt elke Indisch kind met de paplepel ingegoten.

Rantang

Dat geurende rijst met groenten en bijvoorbeeld pittige rendang veel lekkerder is dan een boterham met kaas, weten ze in Azië al eeuwen. Weg dus met het broodtrommeltje, maar koop een handige rantang om de (oosterse) lunch in te verpakken.

Rijstlepel

Deze handige opschepper mag niet in uw keukenlade ontbreken. Hij is plat en breed om de plakkerige rijst te hanteren. Vaak gemaakt van metaal of klapperhout. Luxer zijn het donkere palissander en het arenhout, afkomstig van de suikerpalm, met zijn fijne nerfjes.

Kleurig plastic

Een pasar in Zuidoost-Azië is een kleurige aangelegenheid. Dat komt onder andere door plastic bakjes en kookgerei, torenhoog gestapeld en altijd fel van kleur.

Versmarkt

Naast kijken en proeven, snoepen en snacken bij de waroengs en dineren in de Eetwijk, kun je ook volop eten kopen op de versmarkt. Er zijn diverse stands waar fruit, specerijen en tropische groenten worden verkocht.

En wilt u kooktips? Bezoek dan de culinaire spreekuren of de kookstudio’s in de Bengkel.