Registratie van het Jazz Concerto van componist Lud van Zele

In 2017 tijdens de 59e Tong Tong Fair veranderde het Tong-Tong-Podium in een concertzaal voor de uitvoering van het Jazz Concerto for Piano with Small  Jazz Orchestra van Ludwig — Lud — van Zele. De musicus componeerde het werk in Soerabaja in de jaren 1932-1938. “Een Indischman die een jazzconcert in drie delen schrijft, vergelijkbaar met de ‘Rhapsody in blue’ van George Gershwin: het is uniek!”, aldus Henk Mak van Dijk, pianist en muziekantropoloog. Hij vond het verloren gewaande muziekstuk tijdens zijn research naar de geschiedenis van de jazz in Nederlands-Indië.

Henk Mak van Dijk vroeg T.L. Galloway, trombonist/arrangeur en orkestleider, het Jazz Concerto te spelen met zijn Galloway Big Band, met Henk Mak van Dijk als solopianist. Galloway (Chicago, 1946) speelde in het verleden o.a. in de band van Duke Ellington en de Count Basie Big Band.

T.S. Galloway paste zijn jazzband aan en voegde o.a. Sylvia Huang, de eerste violiste van het Concertgebouworkest en Philip Dingenen, eerste violist van het Nederlands Kamerorkest, toe. Het concert werd uitgevoerd op 4 en 5 juni 2017 tijdens de 59e Tong Tong Fair in Den Haag.

Dit project van Stichting Tong Tong is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuur Fonds.

Bezetting

Dirigent: T.S. Galloway
Piano: Henk Mak van Dijk

Galloway Big Band
Lior Kuperberg (saxofoon), Paul Munday (altsaxofoon), Kees Krabben (altsaxofoon), Joe Rivero (trompet), Arthur Moore (trombone), Bert Damsma (contrabas) en Frank auf dem Brinke (slagwerk).

Gastspelers
Vanessa Damanet (viool), Philip Dingenen (viool) en Sylvia Huang (viool).