Heritage in transition

In het oude centrum van Jakarta worden steeds meer koloniale panden opgeknapt. Fotografe Isabelle Boon bracht dit veranderende erfgoed in beeld. Op het Rogierplein in de Entree is haar expositie te zien: ‘Heritage in Transition.’

Foto-expositie ‘Heritage in Transition’ van Isabelle Boon

In het oude centrum van Jakarta, Kota Tua ook wel oud-Batavia of de benedenstad genoemd, worden steeds meer oude vervallen koloniale panden opgeknapt. Naast de culturele en historische waarde, zien stadsbestuur en ondernemers steeds meer de aantrekkingskracht en economisch potentieel van de oude architectuur. Om die reden worden inmiddels ook in andere delen van oud Batavia panden omheind, hersteld en her bestemd.

Fotografe Isabelle Boon volgde de ontwikkelingen op de voet. Met haar project ‘Heritage in Transition’ wil zij de revitalisering, en de mensen die direct betrokken zijn en de effecten van dichtbij ervaren, een gezicht geven: van de tijdelijke bewoners, via bouwvakkers en restaurateurs, naar de nieuwe gebruikers. Deze overgangsfase illustreert hoe Indonesië haar eigen toekomst vormgeeft, en hoe ze onze gezamenlijke culturele en historische context verweeft met een visie op vooruitgang.

Aan het opknappen van oude gebouwen zit echter ook een keerzijde. Duizenden bewoners in Jakarta verliezen hun huizen en werkplekken. De mensen op de foto’s wonen en werken hoogstwaarschijnlijk al ergens anders. Ook de gebouwen zijn inmiddels onherkenbaar veranderd.

In haar gelijknamige boek vergelijkt zij de ontwikkelingen in Kota Tua met het oude stadscentrum van Semarang, Kota Lama. Het boek is op de Tong Tong Fair verkrijgbaar of te bestellen via www.isabelleboon.com.

Waar, wanneer

Rogierplein, Tong Tong Fair, 23 mei t/m 2 juni

Hoor het verhaal achter de foto’s tijdens een rondleiding

Op zaterdag 25 mei om 17.30 uur geeft Isabelle een interview in Tong Tong Studio. Op donderdag 23 mei om 15.30 uur), zaterdag 25 mei om 15.00 uur en op vrijdag 31 mei om 12.00 uur en 15.00 uur geeft de fotografe een rondleiding bij haar expositie direct links van de Tong Tong Studio.

Meer uit deze serie

tongtongfair.nl/next-generation

Het project is mede mogelijk gemaakt door DutchCulture, Shared Cultural Heritage, Marinus Plantema Foundation, het Erasmus Huis, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en crowdfunders.