Het Tong Tong Festival presenteert onder de noemer Next generation een serie voorstellingen waarin jongere generaties Indische Nederlanders reflecteren op de Indische identiteit en cultuur. Robin Block speelt Samudra.

Robin Block speelt Samudra

De grootouders van Robin Block ontvluchtten in 1949 Nederlands-Indië. Ze staken de oceaan – samudra – over om een nieuw leven op te bouwen in Nederland, een land waarvan zij officieel staatsburgers waren, maar waar ze nog nooit waren geweest en dat hen niet warm onthaalde.

Zeventig jaar later volgt Robin het pad van zijn grootouders in de tegenovergestelde richting, op zoek naar zijn wortels en zijn verloren familie. Met een oude foto en een half adres, begint hij aan een reis door een land dat alleen in zijn verbeelding bestond: in de kleding, geuren en verhalen, zowel verteld als onverteld, van zijn grootouders.

Robin: “Dit verhaal gaat over het doorbreken van een lange geschiedenis van stilte, over het eren van je voorouders en het proberen te helen van oude wonden. Onderweg raakt het ook aan de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië en het lot van mensen met gemengd bloed. Hoe voelt het om enerzijds van geen enkele cultuur echt deel uit te maken, en anderzijds van meerdere culturen tegelijk? Hoe beweeg, spreek en zing je in een vreemde taal die toch zo vertrouwd lijkt?”

Solo storytelling performance
Duur: 55 minuten
Voertaal: Nederlands
Tekst, muziek en spel: Robin Block
Regie en co-creatie: Raphael Rodan

Waar, wanneer

Studio Tong Tong, za 1 juni

Meer uit deze serie

tongtongfair.nl/next-generation