Marion Bloem

Marion Bloem

Een van de grootste hedendaagse Indische auteurs is Marion Bloem. In het Tong-Tong-Theater vertelt ze over opgroeien met haar zus Joyce Bloem (1951-2017). Een voorstelling over zusterliefde en aanpassing.

De eerste generatie Indische Nederlanders die na de onafhankelijkheid van Indonesië hun geboorteland ontvluchtten en naar Nederland kwamen om hun kinderen hier een betere toekomst te geven, brachten hun trauma’s in hun koffer mee. De tweede generatie kreeg daarmee van hun ouders (en grootouders) een opdracht die deze generatie niet altijd even gemakkelijk afging, en in de opvoeding kreeg zij aspecten van die trauma’s als sajoer bij de rijst met vork en lepel ingegoten.

Marion Bloem praat over het opgroeien met haar zus Joyce Bloem (1951-2017), d.w.z. over het opgroeien als Indische zusjes, sinds de komst van haar ouders naar Nederland in december 1950. Zusterliefde en aanpassing, twee migrantendochters met ouders die hun hart nog in de koloniale tijd hadden maar die probeerden hun kinderen op te voeden als Nederlanders in de Nederlandse samenleving die zijzelf eigenlijk niet eens kenden.

Waar, wanneer

Tong-Tong-Theater, vrijdag 2 juni 12.30 uur

Lees Indisch Anders

Voor Indisch Anders schreef Marion Bloem een indrukwekkend verhaal over Bharati Mukherjee. Indisch Anders, boekenblog én boekenkrant bij het Tong Tong Festival, richt zich op lezers met belangstelling voor (post)koloniale letteren: recensies, interviews, columns en reportages.