Maureen Tan

Maureen Tan (1969) is opgegroeid met de Indonesische keuken. Op 3 september maakt zij rempeyek met gestoomde sambal blenyek teri uit Midden-Java
 en op 10 september loempia basah Semarang.

Maureen Tan heeft de fijne kneepjes van haar moeder geleerd. Zeker toen haar moeder halfzijdig verlamd raakte, namen Maureen en haar 2 oudere zussen het koken van haar over. En terwijl moeders al haar recepten ging uittypen, gingen de dochters aan de slag met snijplank, vijzel en kruiden. 
Van saté kambing tot gado gado en van soto ayam tot rendang.

In haar boek De bijbel van de Indonesische keuken neemt Maureen de lezer mee naar alle uithoeken van de Indonesische archipel. Een smakelijke reis langs de bijzondere en verrassende eilandkeukens van Sumatra, Kalimantan, West-Java, Midden-Java, Oost-Java, Bali, de Kleine Soenda-eilanden, Sulawesi en Papoea.
Verder begon zij haar kookschool Anak Bungsu, wat ’tweede kind’ betekent. Zo eert ze niet alleen de Indonesische keuken, maar ook de recepten die haar moeder haar in vele kookschriftjes naliet.

Java

Maureen wilde haar eerste kookboek in 2020 op de Tong Tong Fair presenteren, maar die ging vanwege corona niet door. Nu heeft ze al een tweede boek uit, JAVA. De keuken waarmee ze is opgegroeid, vol met recepten van haar Chinese vader en Indische moeder. Peranakan keuken is een belangrijk onderdeel van de Indische eetgeschiedenis.

De Javaanse keuken is in te delen in drie gebieden. De West-Javaanse keuken is friszuur en pittig. In Midden-Java eten ze een stuk zoeter maar ook iets minder pikant. In Oost-Java is de keuken juist weer pikant en erg hartig, doordat er veel trassi en petis udang worden gebruik. Dit zullen voor veel TTF-bezoekers herkenbare smaken zijn.

Waar, wanneer

Kooktheater
3 september, 15.00 uur
10 september, 15.00 uur