De betekenis van batikpatronen en van de witte kebaya

Batik-spreekuur

Kunstenaar en batikonderzoeker Sabine Bolk schrijft de blog The journey to batik en organiseert verschillende projecten rondom het erfgoed. Zij is met haar handgemaakte batikdoeken weer aanwezig op de Grand Pasar, samen met de kledinglabels Guave en Atelier Istimewa die duurzame batikkleding maken (st.nr 1111).

Batik is erkend als officieel erfgoed van Indonesië en staat sinds 2009 op de Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Sabine Bolk reisde in datzelfde jaar voor het eerst naar Indonesië en raakte in de ban van het erfgoed. In een lezing presenteert ze haar ‘reis naar batik’ van de afgelopen 14 jaar: een blik op de geschiedenis én de toekomst van batik (zo 3 sep).

Wil je meer weten over jouw bewaarde batiks? Sabine Bolk houdt dit jaar op 4 dagen batik-spreekuur: op za 2, zo 3, di 5 & wo 6 sep van 15.00 tot 16.00 uur (uitloop mogelijk tot 17.00 uur).

Neem maximaal 3 batiks mee en Sabine vertelt je meer over hun geschiedenis en betekenis. Op di 5 & wo 6 sep zal Laurens Tan, tevens batik-onderzoeker, die vorig jaar een van de gasten was op het Batik-Eiland ook aanwezig zijn.

Locatie: stand van Stichting Tong Tong (st.nr E61), tegenover Studio Tong Tong.

De witte kebaya: spreekuur

De kebaya is genomineerd voor de Unesco-erfgoedlijst. Een bijzondere variant is de witte kebaya, typerend voor het voormalig Nederlands-Indië. De witte kebaya, het ondergeschoven kindje in het bekende duo sarong & kebaya, verdient het om voor het voetlicht te worden gehaald, te bestudeerd en met een groot publiek te worden gedeeld. Schrijfster Dido Michielsen en batikonderzoeker Sabine Bolk lanceren hun project ‘De betekenis van de witte kebaya’ op de Tong Tong Fair. Heb je een witte kebaya of foto’s van dragers, neem ze mee (do 7 sep).

Locatie: stand van Stichting Tong Tong (st.nr E61), tegenover Studio Tong Tong.

Klik hier voor het programmaoverzicht.

Het Batik-Eiland op de 62e Tong Tong Fair in 2022