Slavernij in de Indonesische archipel belicht: tentoonstelling ‘Onteigend’ + interviews, achtergronden
Over slavernij onder Nederlands bewind in Azië is veel minder bekend dan over slavernij in het Atlantisch gebied. Op de Tong Tong Fair is uitgebreid aandacht voor het slavernijverleden in het gebied dat door de Verenigde Oost-Indische Compagnie werd bezet. Samen met historicus Suze Zijlstra heeft Stichting Tong Tong een expositie en randprogramma samengesteld om kennis verder te delen.
Dit jaar is het 160 jaar geleden dat slavernij per wet verboden werd in Suriname en het Caribisch gebied. Tien jaar later volgde de daadwerkelijke invrijheidstelling van slaafgemaakte mensen. Nederland staat hier bij stil in het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.
Over slavernij onder Nederlands bewind in Azië is veel minder bekend dan over slavernij in het Atlantisch gebied. Hoewel in 1863 de slavernij formeel werd afgeschaft, bleef het houden van slaafgemaakte mensen in sommige delen van de Indonesische archipel nog decennia bestaan. Pas in 1914 werd op Samosir (Sumatra), als laatste in het Nederlandse koloniale rijk, slavernij verboden.
Dat er zo weinig bekend is over slavernij onder Nederlands bewind in Azië, komt omdat er nog maar kort op grotere schaal onderzoek naar wordt gedaan.
Belangrijk werk is gedaan door Reggie Baay, die in 2015 met zijn boek Daar werd wat gruwelijks verricht; Slavernij in Nederlands-Indië zijn onderzoek naar het slavernijverleden in de Indonesische archipel met een breder publiek deelde.
Historicus Suze Zijlstra maakt tentoonstelling ‘Onteigend’
Een ander belangrijk onderzoek publiceerde historicus Suze Zijlstra in 2021. De voormoeders; Een Nederlands-Indische familiegeschiedenis, gaat over de Aziatische en EuropeesAziatische vrouwen in haar Indische familie.
Suze Zijlstra is gespecialiseerd in Nederlandse koloniale en maritieme geschiedenis. Ze promoveerde op de geschiedenis van zeventiende-eeuws Suriname (UvA) en schrijft over hoe Nederland omgaat met het koloniale verleden. Ze is zelfstandig onderzoeker en leverde een wetenschappelijk bijdrage aan de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum.
Speciaal voor de Tong Tong Fair maakt Suze Zijlstra de tentoonstelling Onteigend. Slavernij in de Indonesische archipel, om kennis verder te delen. De expositie is alle dagen van de 63e Tong Tong Fair te bekijken. Er is een randprogramma in Studio Tong Tong. Lees hieronder meer!