Tropisch fruit

Tropisch fruit: doerian, jackfruit…

Verse doerian, mango, ramboetan, suikerriet, nangka en pisang: de geur van dit tropisch fruit vult de Grand Pasar. Elke dag komen vruchten uit verre windstreken vers aan op de Grand Pasar.

Ramboetan

De lange stekels zijn minder vervaarlijk dan ze eruitzien. Ramboetan is vernoemd naar zijn harig uiterlijk (ramboet = haar). Dit familielid van de lychee is zoet en sappig en rijk aan kalk en vitamine C.

Jackfruit

Een gevaarlijke vrucht, jackfruit. De nangka of jackfruit met zijn puntige harde schil is de grootste vrucht die aan een boom groeit. Hij kan wel 90 centimeter lang worden en 50 kilo wegen! Onrijp kun je hem koken als groente, rijp is het een heerlijke vrucht. Zelfs de zaden zijn eetbaar als je ze poft.

Sapatillo Sawo

Toegegeven, sapatillo sawo (meestal gewoon sawo genoemd) heeft zijn uiterlijk niet mee met zijn aardappelachtige trekken. Maar wat is dit kleine bruine vruchtje lekker!

Bangkwang

Deze donkerbruine knol met hard wit vruchtvlees moet net als vrijwel alle andere tropische vruchten altijd eerst worden geschild. De knol is rauw te eten maar je kan er ook chips van bakken. Bangkwang is ook heerlijk in de roedjak.

Tropisch fruit drinken…

Op de Grand Pasar en in de Eetwijk is es tjendol (frisse klappermelk met bruine suiker en groene gelatinebolletjes) verkrijgbaar. Probeer ook eens kelapa moeda (zoet drankje met stukjes kokosnoot) en es sjanghai (schaafijs met vruchten en dike zoete melk). Heb je een oppepper nodig? Verse ramboetan, ananas en mangga zijn frisse fruitsoorten.