Boeken over de oorlog in Nederlands-Indië
Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ook in Zuidoost-Azië officieel eindigde, hetgeen op 15 augustus wordt herdacht. In diverse boeken van Stichting Tong Tong komt de oorlog voor, bijvoorbeeld in de Verzamelde romans en verhalen van Lin Scholte. Wat haar werk zo bijzonder maakt, is dat zij ook het leven van Indonesiërs in de kampong beschrijft.
Lin Scholte (1921–1997) groeide op in de tangsi (militair kampement) als kind van een Javaanse moeder en Amsterdamse militair. Wanneer haar vader wordt geïnterneerd, verhuist zij met haar kind en Javaanse moeder naar de kampong. In een trefzekere, bekroonde stijl beschrijft Lin Scholte wat de oorlog voor de Indonesische bevolking betekende maar ook voor haar, vrouw met een gemengde achtergrond.
Dit verzameld werk bundelt Anak Kompenie (1965), Bibi Koetis voor altijd (1974), Takdiran en andere verhalen (1977) én een nooit eerder gepubliceerd verhaal: Fientje de Feniks. Vilan van de Loo schreef een uitgebreide biografische inleiding van dit boek, dat werd uitgegeven door Stichting Tong Tong, o.a. verantwoordelijk voor de culturele programmering van de Tong Tong Fair.
In 2007 werd het boek gepresenteerd op de Tong Tong Fair. Van deze presentatie is een audio-opname gemaakt, die je via deze link kunt horen. Luister naar wat Guus Cleintuar, Edy Seriese, Siem Boon, Vilan van de Loo en Ilona Brook, een kleindochter van Lin Scholte, vertellen over het belang van dit werk dat gelezen móet worden.
Wil je het werk van Lin Scholte zelf lezen? Het is bij elke boekhandel te koop (slechts € 14,50) of bij Stichting Tong Tong (met 10% korting voor Sobats). Met fotokatern! http://stichtingtongtong.nl/verzamelde-romans-en-verhalen-van-lin-scholte/