Eka Kurniawan laureaat Prins Claus Prijs

Het Prins Claus Fonds heeft donderdag 6 september bekend gemaakt dat de Indonesische schrijver Eka Kurniawan een van de winnaars van de Prins Claus Prijs 2018 is. In 2016 was de schrijver nog te gast op de Tong Tong Fair.

Het Prins Claus Fonds, in 1996 opgericht ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van prins Claus, huldigt visionaire personen en organisaties uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied voor hun baanbrekende werk op gebied van cultuur en ontwikkeling. „Zij inspireren ons om met een open geest en een frisse blik te kijken naar de geschiedenis en de cultuur”, aldus directeur Joumana El Zein Khoury.

Eka Kurniawan (Tasikmalaya, West-Java, Indonesië, 1975) is een schrijver die in zijn fictieve werk de complexe geschiedenis van Indonesië onderzoekt. Hij studeerde af op de grote Indonesische auteur Pramoedya Ananta Toer, maar keerde zich af van het sociaal realisme om zijn eigen vernieuwende stijl te ontwikkelen. Zijn werk wordt wel vergeleken met dat van Gabriel Garcia Márquez en Haruki Murakami. Zijn eerste belangrijke roman Schoonheid is een vloek (2002) is zowel een hilarische satire als een familie-epos, waarin onderwerpen worden aangepakt die maar zelden worden besproken: het brute, seksuele geweld ten tijde van de Nederlandse overheersing, de Japanse bezetting en de dictatuur en genocide onder Suharto. In zijn boeken vind je elementen van plaatselijke folklore, orale overlevering, magisch realisme, Indonesische krijgskunst en horrorstrips, die samen de veelgelaagde ervaringen van de mensen beschrijven. Met zijn romans, korte verhalen, essays, filmscenario’s en beeldromans slecht hij sociale barrières en op een vermakelijke manier bereikt hij een divers publiek met lokale verhalen, waarin afschuwelijke historische feiten worden onthuld.

Tong Tong Fair 2016

In 2016 was de schrijver – de literaire sensatie van Indonesië –  te gast op de Tong Tong Fair.  Zijn boek Man Tiger  werd dat jaar op de longlist van de prestigieuze Man Booker International Prize 2016 geplaatst en zijn boek Cantik Itu Luka verscheen in een Nederlandse vertaling : Schoonheid is een vloek (Lebowski Publishers).