Hommage aan Ludwig van Zele

Zondag 11 november 2018 brengen Henk Mak van Dijk en Gustavo Corrales Romero een hommage aan componist Ludwig van Zele in Studio B in Den Haag. Zij brengen zijn Jazz Concerto for Piano ten gehore. De musicus componeerde het werk in Soerabaja in de jaren 1932-1938. De toegang is gratis.

“Een Indischman die een jazzconcert in drie delen schrijft, vergelijkbaar met de ‘Rhapsody in blue’ van George Gershwin: het is uniek!”, aldus Henk Mak van Dijk, pianist en muziekantropoloog. Hij vond het verloren gewaande muziekstuk tijdens zijn research naar de geschiedenis van de jazz in Nederlands-Indië.

Zondag 11 november om 14.00 uur zullen de pianisten Henk Mak van Dijk en Gustavo Corrales Romero  het Jazz Concerto uitvoeren in een aangepaste versie voor twee piano’s. Ook spelen zij composities van Paul Seelig en Colin McPhee. De laatste liet  zich als een van de eerste westerse componisten door Balinese gamelan inspireren.

De organisatie van de middag is in handen van het Nederlands Muziekinstituut.

Waar, wanneer?

Zondag 11 november om 14.00 uur | Studio B (eerste etage Openbare Bibliotheek van Den Haag) Spui 68, 2511 BT  Den Haag | De toegang  is gratis. Er zijn 200 zitplaatsen.

Concertregistratie & tentoonstelling

In 2017 werd het muziekstuk tijdens de 59e Tong Tong Fair live gespeeld door de Galloway Big Band in een speciale bezetting met o.a. Sylvia Huang, de eerste violiste van het Concertgebouworkest en Philip Dingenen, eerste violist van het Nederlands Kamerorkest. Bekijk hier de concertregistratie van deze productie van Stichting Tong Tong. In 2018 was op de 60e Tong Tong Fair een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de jazz in Nederlands-Indië.