Tong Tong meets Erasmus Huis Jakarta

Op 29 september a.s. vindt in het Paard in Den Haag een gevarieerd muzikaal programma plaats onder de titel Tong Tong meets Erasmus Huis Jakarta, georganiseerd door het Erasmus Huis in Jakarta, DutchCulture in Amsterdam en Stichting Tong Tong in Den Haag.

Erasmus Huis zet zich al meer dan 50 jaar in voor een duurzame culturele relatie tussen Nederland en Indonesië; en dat Stichting Tong Tong al sinds de jaren zestig de banden met Indonesië aanhaalt, is hopelijk algemeen bekend onder bezoekers van de Tong Tong Fair. Voor het eerst slaan beiden de handen ineen met dit programma in het Paard. Diverse artiesten treden op van wie het werk sterk is beïnvloed en geïnspireerd door o.a. de Indonesische, Indische en Nederlandse cultuur. Na een lange periode online ontmoetingen snakken we allemaal naar een fysiek evenement waarbij we elkaar kunnen ontmoeten.

Er zijn kaarten voor het middag- en het avondprogramma en passe-partouts voor het hele programma.

Programma
(onder voorbehoud van wijzigingen)

Middag

13.30 – 14.00 Inloop

14.00 – 14.45 Annabel Laura (singer-songwriter) met gast Robin Block

15.15 – 16.00 Jessica Manuputty & friends (lagu-lagu)

16.30 – 17.15 Ciao Lucifer (funky singer-songwriters) en Bottlesmoker (dance/electronic duo uit Bandung via streaming)

17.15 – 18.30 Pauze

Avond

17.30 – 18.30 Inloop

18.30 – 19.15 Robin Block (singer-songwriter) met gast Annabel Laura

19.45 – 20.30 Storyteller door Boi Akih (worldjazz)

21.00 – 21.45 Shishani Vranckx & Sisterhood (singer-songwriter en dans)

In de pauzes zijn er drankjes, snacks en maaltijden te koop van het Haagse restaurant Sarinandé, bekend van de Saté Bar in de Eetwijk van de Tong Tong Fair.

 

Annabel Laura

Annabel Laura is een onafhankelijke muzikant, artiest en yogadocent gevestigd in Nederland. Ze leeft met veel passies en vertaalt haar inspiraties in muziek, tekeningen, schilderijen en geleide beweging en meditatie.

Ze reist de wereld rond met een gezonde jungle-koorts, geïnspireerd door de natuur en het nastreven van een duurzame levensstijl, overal muziek makend.

Annabel Laura heeft een tweede basis in Bali en reist vaak naar het land van haar voorouders Indonesië om te toeren en inspiratie op te doen.

In 2017 bracht ze haar eerste album Ibu Pertiwi uit, wat ‘Moederland’ in het Indonesisch betekent.

Haar eerste videoclip See the Beauty ging in première op het Nederlands Film Festival en toerde uitgebreid door Europa en Indonesië.

 

Jessica Manuputty is een Nederlandse zangeres, van Molukse afkomst. In 2008 studeerde ze cum laude af aan het Utrechts Conservatorium.

Ze bracht in 2017 een plaat uit met Molukse liedjes die ze met haar familie speelde. Als freelance zangeres werkte ze voor artiesten als Postman, Barry Hay, Karin Bloemen, Hans Teeuwen, Het Metropole Orkest & Jacob Collier e.v.a.

Van 2013 tot 2017 zong ze in de live band van de veelzijdige artiest Jett Rebel. Ze toerde langs uitverkochte clubs zoals Paradiso en grote festivals waaronder Pinkpop, Lowlands, North Sea Jazz en Sziget.

In 2017 presenteerde Jessica haar eerste soloplaat TOMA! (geproduceerd i.s.m. Jett Rebel) op het Tong Tong Festival. In de nazomer van 2021 zal haar tweede album uitkomen.

Jessica Manuputty

 

Ciao Lucifer is het funky singer-songwritersduo Ciao Lucifer, Willem Wits en Marnix Dorrestein uit Nederland: het muzikale gevolg van een middelbare-school-bromance. Hun muziek is te omschrijven als surrealistische art-pop, geïnspireerd op de muziek van begin jaren negentig. Ze spelen lo-fi powerpop, dat klinkt alsof Unknown Mortal Orchestra covers speelde van de Beatles-nummers op de bruiloft van The Kills.

 

Bottlesmoker is een dance/electronic duo uit Bandung, Indonesië. Anggung Suherman (Angkuy) en Ryan Adzani (Nobie) produceren muziek waarop je tegelijkertijd kunt dansen, lachen en chillen. Hun muzikale verkenningen gaan van tribal tot techno, van pacific vibes tot psychedelisch, van downtempo tot ambient, de klank- en visuele paletten blijven groeien en voegen steeds meer smaken toe aan de mix.

(Vorig jaar was deze live performance onderdeel van E-rasmus Huis, het nieuwe online programma van Erasmus Huis. Ciao Lucifer zal deze middag live optreden, het optreden van Bottlesmoker wordt gestreamd.)

 

Robin Block (1980) is muzikant en dichter. Hij maakt dromerige popliedjes met een rauw folky randje. Robin won als singer/songwriter de prijs voor Beste Muzikant bij de Grote Prijs van Nederland, en speelde daarna in o.a. Paradiso en De Wereld Draait Door. Aan de hand van persoonlijke verhalen maakt hij veel werk dat raakt aan de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië. Op deze manier probeert hij een brug te slaan tussen beide culturen. Zo bracht hij de Lagu Rindu EP uit met liedjes in het Indonesisch, waarvan het nummer Aku Kan Pulang werd toegevoegd aan verschillende populaire Indonesische playlisten. In 2019 werkte hij als tekstschrijver en muzikant mee aan My Story, Shared History, een uitwisselingsproject van het Indisch Herinneringscentrum, DutchCulture en Kommunitas Salihara in Jakarta. Daarnaast is hij vaste columnist bij Indisch Tijdschrift Moesson.

 

BOI AKIH bestaat in de basis uit gitarist en componist Niels Brouwer en zangeres Monica Akihary. Het duo begon in 1997 en heeft voor het ensemble een onderscheidend repertoire ontwikkeld, waarin culturele wortels – muzikale tradities uit de Molukken (Melanesië/Oceanië), Soenda en Bali, Nederlandse (Europese) jazz en geïmproviseerde muziek, klassieke Indiase muziek en traditionele Afrikaanse muziek – de basis vormen voor compositie, improvisatie en tekst. BOI AKIH is uitgegroeid tot een ensemble met een opvallende klank en een onmiskenbaar eigen muzikaal idioom.

Boi Akih

 

Shishani Vranckx is een zangeres, gitarist en songwriter die geliefd is om haar rustgevende en krachtige stem; een stem die recht naar het hart schiet. Shishani betekent ‘kroon’ in een van de moedertalen van Namibië. Ze is een uitzonderlijk talent wier muziek genres en culturen overstijgt. Haar roots zijn Namibisch en Belgisch, maar ze groeide vooral op in Nederland. Door haar werk komen deze werelden samen. Tijdens haar carrière heeft Shishani meerdere prijzen en nominaties ontvangen en internationaal getourd. Shishani trad internationaal op op Glastonbury Festival (VK), Africa Festival Wurzburg (Duitsland), Amsterdam Roots Festival, Lake of Stars (Malawi) en verschillende landen, waaronder Frankrijk, Tsjechië, Polen, Ierland, Griekenland, Italië, India, Marokko, Moldavië , Letland, Zuid-Korea, China, Jordanië, Kenia, Zuid-Afrika en haar thuislanden Nederland, België en Namibië.

Voor het Erasmus Huis maakte ze dit jaar Shishani & Sisterhood, waarvan een gedeelte in het programma van Tong Tong meets Erasmus Huis Jakarta wordt uitgevoerd. Singer-songwriter én musicoloog Shishani Vranckx duikt voor dit programma in de verschillende kunstvormen van Indonesië, Java, Sumatra, de Molukken en Papua en creëert met de hulp van haar team van vrouwelijke artiesten een persoonlijke interpretatie van de werken die haar inspireren. Shishani brengt een uitgebreide en diverse line-up van multidisciplinaire artiesten mee naar Den Haag, onder wie: spoken word artiest Tieka Masfar, de tifa-groep Tiga Batang Rumah, gamelanspeler Wulan Dumatubun, danseres Asih Sungkono, batik-expert Sabine Bolk, bassist Jaimie van Hek, drummer Eveline Carels en percussionist Sandra Suhapala.

Met andere woorden, SHISHANI & SISTERHOOD belooft een prachtige slotact van deze muzikale dag te worden!

Shishani

 

Het Erasmus Huis is het Nederlandse cultureel centrum in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Het Erasmus Huis onderhoudt al meer dan 50 jaar de speciale band tussen Nederland en Indonesië door middel van kunst en cultuur. Het is een dynamische, multifunctionele ontmoetingsplek voor iedereen.

DutchCulture is de netwerk- en kennisorganisatie voor internationale culturele samenwerking. DutchCulture ondersteunt de Nederlandse culturele en creatieve sector, overheden en diplomatieke posten bij het nastreven van hun internationale ambities.

Stichting Tong Tong heeft tweemaal eerder met het Erasmus Huis samengewerkt: eenmaal trad het Carel Kraayenhof Ensemble op het Tong Tong Festival op met de Indonesische cellist Rachman Noor en het dansgezelschap Sang Penari (2013). De tentoonstelling Rogier Boon, Indisch ontwerper stond in 2007 in het Erasmus Huis. Een reportage daarvan is opgenomen in de boekuitgave Rogier Boon, Indisch ontwerper, die enkele maanden later uitkwam.

Informatie:

  • Locatie: PAARD, Prinsegracht 12, 2512 GA Den Haag
  • Datum: woensdag 29 september 2021
  • Tijden:
    middagprogramma 14.00 – 17.30 uur (inloop vanaf 13.30)
    avondprogramma 18.30 – 22.00 uur (inloop vanaf 17.30)
  • Entree: € 15,- per programma, € 22,50 passe-partout
  • Toegangskaarten verkrijgbaar via paard.nl (toeslag € 2,50 per kaartje; ook aan de kassa)

NB: PAARD en de organisaties houden zich aan de coronamaatregelingen die op 29 september geldig zijn.