Winkeliers uit Den Haag
Wat was er op de Pasar? Eetstandjes, veel eetstandjes, vaak bemand door Indische families. Winkeliers uit Den Haag en omgeving. Uit de Boekoe Pienter, de beurscatalogus, 1963, toen de Pasar Malam Tong-Tong voor het eerst in Houtrust stond in één hal: Kat in Nood, schiettent, tombola, katapult, kermisattracties, reisbureau Costa del Sol, Herenmode L. van Dam, Perssers Herenkleding, Foto Chapelle, Mexican Shop, Marcia Parfum, Haagsche Courant, Boekhandel Paagman, Italia Italiaans ijs, een Pakistaanse expositie, enz.
Later zien we drogisterij en parfumerie Van der Zalm, Tokkies Milkbar, Stuut en de Bruin. Koelkasten, kacheltjes, soms zelfs brommers (Motor Mercuur). Zoetermeer, in de vroege jaren ’70 een klein dorp, zocht ‘inwoners’. Er was een kermis! En ja, er was veel eten, lekker eten, Indisch, veel lekker Indisch eten.
(Bijna) Iedereen kwam uit Indië
Het deed er niet zo toe wie waar vandaan kwam. Israël, Pakistan, Suriname stond er op stands. Maar de bezoekers, ja zij kwamen nog uit Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea of Indonesië en de Pasar Malam Tong-Tong was de eerste plek waar zij sinds hun migratie naar Nederland met zo velen weer bijeen kwamen. Dat zorgde voor een magische sfeer en maakt dat juist dit Haagse evenement zoveel heeft betekend voor zovelen.
Natuurlijk waren er altijd mensen die er niets aan vonden, te commercieel, te schreeuwerig. Al in de vroege jaren ’60 kwamen die brieven binnen. Trouwens, ook Tjalie Robinson vond er niets aan, het evenement niet, de popcultuur niet, dat Anneke Grönloh haar haren had geblondeerd niet.