Achtergrond

Over de Tong Tong Fair

De Tong Tong Fair is geworteld in de Indische hoofdstad van de wereld, Den Haag, en komt voort uit de Pasar Malam Tong-Tong/Besar. We zijn een actuele mix van Oost en West, altijd in beweging. Door samenzijn en creativiteit blijven we de Indische cultuur ontwikkelen. De Tong Tong Fair: inspirerend, relaxed en gastvrij. Sinds 1959!

Indische happening

Wist je dat 3 op de 4 Nederlanders een link heeft met Nederlands-Indië? De Indische cultuur zit zo ingebakken in de Nederlandse cultuur, dat je er niet eens bij stil staat. De Tong Tong Fair op het Malieveld in Den Haag is de grootste Indische happening van de wereld, waar Oost en West elkaar ontmoeten in een sfeer van vriendschap, gastvrijheid en inspiratie. Voor de een is het een feel good-event dat voelt als een mini-vakantie naar Zuidoost-Azië & de Pacific (maar zonder de jetlag), voor de ander een festival waar theatermakers, kunstenaars, dansers, musici, ontwerpers, fotografen, schrijvers en wetenschappers met de ogen van nu de Indische cultuur en koloniale geschiedenis onderzoeken. Voor iedereen is het een overweldigende culinaire trip en een hebberig makende shopping galore.

1959

In 1959 was er een groepje Indische Nederlanders dat de Indische cultuur zo mooi, inspirerend en belangrijk vond, dat het een evenement ging organiseren om dat te laten zien. Toen heette de Indische manifestatie Pasar Malam Tong-Tong (in de jaren ’70 ging het evenement Pasar Malam Besar heten). Die eerste pasar malam in de Haagse Dierentuin had als doel geld in te zamelen voor de Indische Kunstkring Tong-Tong (IKK). Met de opbrengst zou de IKK een cultureel programma kunnen financieren. Die doelstelling is ruim 60 jaar later nog steeds dezelfde. Ook nu worden de opbrengsten van recette en standverhuur ingezet om het culturele programma, het Tong Tong Festival, mogelijk te maken: een vorm van interne subsidiëring.

Een podium voor de Indische cultuur

Onveranderd in al die jaren is ook de idee dat het Indische een onvervreemdbaar onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis. Op de Tong Tong Fair in Den Haag krijgt de Indische cultuur een plek. De Indische (Euraziatische) cultuur is waardevol genoeg om te bewaren en als inspiratiebron aan te bieden aan Indische en niet-Indische belangstellenden, van alle leeftijden.

Internationale beurs + food event + cultureel festival

De Tong Tong Fair is een optelsom van een internationale beurs, een food event en een cultureel festival, georganiseerd in diverse themapaviljoens met podia. In het Indonesië-Paviljoen , een wijk van de Grand Pasar, vind je standhouders uit verschillende delen van Indonesië. Ook hun Nederlandse collega’s presenteren zich met exclusieve koopwaren uit Zuidoost-Azië evenals kooplieden uit Vietnam, Singapore, India en Thailand.

De buitenlandse standhouders komen exclusief voor de Tong Tong Fair naar Nederland. De Tong Tong Fair is dan ook van de grootste internationale evenementen van ons land, dat ook bezoekers trekt uit omliggende landen.

In de Eetwijk vind je  Indonesische en Indische restaurants en waroengs.

Het internationale Tong Tong Festival presenteert elk jaar een nieuw cultureel programma rond de mix van Oost en West in podiumkunsten, exposities, gesproken woord en actualiteit. De voorstellingen van het Tong Tong Festival vinden plaats op het Tong-Tong-Podium, in De Rotonde en Studio Tong Tong. Er zijn ook jaarlijks wisselende tentoonstellingen. Food for thought!

Passe-partout

In de entreeprijs van de Tong Tong Fair is een passe-partout voor het Tong Tong Festival inbegrepen. Elk uur van de dag zijn er programma’s in de thematheaters.

Onderscheidingen

De Tong Tong Fair ontving in 2007 de Grand Prix van de Nationale Evenementenprijzen, de Oscar van de Nederlandse evenementenbranche. Op deze pagina leest u er meer over.

Stichting Tong Tong

Stichting Tong Tong, verantwoordelijk voor de programmering van het Tong Tong Festival, heeft als doelstelling de Indische cultuur te stimuleren, en het bevorderen van de kennis over Indische mensen en hun (cultuur-)geschiedenis. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Tong Tong.

Pasar Malam Tong-Tong, Pasar Malam Besar?

De Tong Tong Fair heette oorspronkelijk Pasar Malam Tong-Tong. In de jaren ’70 veranderde de naam in Pasar Malam Besar en sinds 2009 heten we: Tong Tong Fair.

Affiche van een van de eerste edities van de Pasar Malam Tong Tong, ontworpen en getekend door Rogier Boon.