60e Tong Tong Fair in het teken van de Indische footprint

Van 24 mei tot en met 3 juni vindt de 60e Tong Tong Fair plaats op het Malieveld in Den Haag. De organisatie grijpt de 60e editie aan om op zoek te gaan naar de ‘Indische footprint’: hoe ‘verindischt’ is Nederland? Van sambal als nationale smaakmaker en kipsaté in ieder eetcafé tot en met de invloed van Indische Nederlanders op de jazz, rock, pop en literatuur. Op welke manier laten Nederlanders zich inspireren door deze Indische erfenis? De 60e Tong Tong Fair wordt geopend door auteur Marion Bloem.

De Tong Tong Fair vernieuwt

De jubilerende Tong Tong Fair (1959) krijgt een nieuw uiterlijk en ook de routing binnen verandert. De organisatie wil meer laten zien van de vele culturele activiteiten, die daarom in andere paviljoens en meer verspreid over het evenemententerrein worden aangeboden. Twee nieuwe paviljoens vervangen de bestaande theaters; De Rotonde (dans) en Studio Tong Tong (gesproken woord) krijgen deels transparante gevels om de bezoekers nog meer deelgenoot te maken van de programma’s.
Terug van weggeweest, is de imposante nachtblauwe bogentent (van buiten wit), die in een geüpdatete versie op het Malieveld wordt opgebouwd. Het is het onderkomen van de Grand Pasar met het Tong-Tong-Podium als muzikaal hart.
De beroemde Eetwijk wordt uitgebreid; de paviljoens Oost, West en Noord krijgen concurrentie van Zuid.

Naar Holland, expositie

Er zijn nieuwe tentoonstellingen, o.a. over de repatriëring van Indo-Europese Nederlanders (Indo’s). De expositie Naar Holland richt zich op de vraag waarom deze Nederlanders naar Nederland vertrokken. Waren zij repatrianten, migranten of vluchtelingen? De tentoonstelling Naar Holland is een onthutsend relaas van de bijna onmogelijke positie waarin Indo-Europeanen verkeerden: zowel in Indonesië als in Nederland ongewenst. In een gesproken column geeft auteur en activist Marion Bloem haar visie op de komst van Indo’s naar Holland. Zij opent ook de 60e Tong Tong Fair op 24 mei.
Wie wil weten welke Indische en Molukse artiesten hun stempel op de popmuziek in Nederland hebben gedrukt, bezoekt de ‘wall of fame’ Indische iconen in de Nederlandse popmuziek i.s.m. Klanken van Oorsprong, de nieuwe documentaire van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich.
Een derde tentoonstelling is gewijd aan de geschiedenis van de Tong Tong Fair (1959).
Een vierde tentoonstelling, Tropenjazz, vertelt het verhaal van de jazz in Nederlands-Indië, een project van muziekantropoloog en pianist Henk Mak van Dijk. Deze expo zal later ook in Indonesië te zien zijn. Zie ook: tongtongfair.nl/tentoonstellingen.

Indische mind hug

Als ‘perceptueel manipulator’ is Dan LeFay gespecialiseerd in mentalisme, de kunst van de psychologische illusies. Speciaal voor de 60e Tong Tong Fair zal Dan een door zijn Indische afkomst geïnspireerd programma samenstellen. Al op jonge leeftijd werd Dan geïnspireerd door muziek, verhalen en de geschiedenis en filosofieën van de westerse en oosterse wereld. Dit komt terug in het speciale programma dat hij voor de jubilerende Tong Tong Fair ontwikkelt. Dan LeFay is tweemaal Nederlands kampioen goochelen (1995 en 2002) geweest en vertoont over de hele wereld zijn unieke stijl. Lees ook een interview met Dan LeFay.

Cross-overs: het beste van 2 werelden

Het Tong Tong Festival is het enige podium in Nederland met een exclusieve focus op de cross-over van Oost en West in muziek, dans en theater. In 2018 is er fusion, worldjazz, gamelan, krontjong, angklung en moderne dans, met o.a. Wouter Hamel, Astrid Seriese, Michael Simon’s Asian Connection (Taiwan/NL), Brenda Frans, I Wayan Balawan & Batuan Ethnic Fusion (Bali), Anna Montan & Patrick Lauwerends Kwartet, Massada, Julya Lo’ko & Erwin van Ligten, Keroncong De’Poespo (JKT), Teaonui Tetumu en Teheimoana (Tahiti/FR).
De dansvoorstelling The Golden Fruit van Ubit Iskandar onderzoekt de invloed van Indonesische dans op westers klassiek ballet.
Op de themadag Indorock Around the Clock (27 mei) wordt onder meer ingegaan op de unieke sound van Indorock: een vermenging van Amerikaanse rock-’n’-roll met de kendangan, een tokkeltechniek afkomstig uit de krontjongmuziek, en de dubbele slag in de afterbeat. Popprofessor Leo Blokhuis verzorgt een introductie op Indische topgitaristen en bands zoals Erwin van Ligten & Friends, Erwin Java, Java Guitars en Crazy Rockers met als gast Rinus Gerritsen (Golden Earring).

Gamelan

In 2018 is het 75 jaar geleden dat Nederlanders voor het eerst Javaanse gamelan gingen spelen. Het Tong Tong Festival heeft een programma samengesteld waarin nationale en internationale gamelan-groepen aantreden. Het programma start met de première ‘Shadows of Java’ van gamelan-ensemble Widosari o.l.v. Elsje Plantema.

De Rotonde

In het nieuwe paviljoen De Rotonde draait alles om dans. Met themadagen zoals Indorock Around the Clock, Tropical Sunday, Indo Country en The Roaring Twenties (aanhakend bij de expo Tropenjazz) wordt de Indische muzieksmaak uitgediept. Live bands en DJ’s: het publiek wordt uitgenodigd zich in stijl op de dansvloer te begeven.

Afterparty in Het Paard

Op 2 juni is er een afterparty in de Haagse popzaal Het Paard, Bintang at Night, waar DJ’s uit Nederland en Indonesië tot laat in de nacht draaien. Kaarten zijn verkrijgbaar via Paard én met extra korting in de ticketshop van de Tong Tong Fair.

Kooktheater

Het Kooktheater heeft gasten als Annemarie Pronk en Francis Kuijk (Heel Holland Bakt), foodstylist Vanja van der Leeden (o.a. Elle Eten), Marnix Benschop (o.a. ex-NoMa, Fat Duck), Betty van Enst (24Kitchen) en de internationale topchef Norman Musa te gast. Nieuw dit jaar zijn ook masterclasses (zie ook tongtongfair.nl/masterclasses).

Letteren

In Studio Tong Tong vertelt Wieteke van Dort over haar Familiekroniek, dat later dit jaar verschijnt. Yvonne Keuls komt vertellen over haar zojuist verschenen boek Zoals ik jou ken, ken jij mij over haar vriendschap met sterauteur Hella Haasse. Illustrator Peter van Dongen, winnaar van de Stripschapprijs 2018, komt praten over zijn boek Familieziek. Thrillerauteur Tomas Ross wordt geïnterviewd n.a.v. Het verdriet van Wilhelmina, het laatste deel van een thriller-drieluik over de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Zie ook de letterenpagina.

Yogyakarta, Malang, Bali, Wondama (West Papua)

In het Indonesië-Paviljoen participeren in 2018 standhouders uit Jakarta, Depok, Garut, Tangerang (West-Java), Semarang, Yogyakarta, Sleman (Midden-Java), Malang (Oost-Java), Wondama (West-Papua), Bukittinggi (West-Sumatra) en Bali. Op de Grand Pasar staan ook standhouders uit Indonesië, maar ook uit andere delen van Zuidoost-Azië, vooral uit Vietnam, Singapore, Thailand en India. De aanwezigheid van al deze standhouders uit Azië maakt dat velen de Tong Tong Fair ervaren als een bezoek aan Zuidoost-Azië en de Pacific, maar zonder de jetlag en de vliegkosten.

Voor meer informatie, zie www.tongtongfair.nl/programma.